in

Украјинска криза из дана у дан: Руси на десет километара од Славјанска

Председник Русије Владимир Путин је, током састанка са министром одбране Сергејом Шојгуом, рекао да “војска која је учествовала у ослобађању Луганске народне републике” треба да се одмори.

Додао је да остале снаге треба да наставе да извршавају своје задатке према раније одобреним плановима.

Украјинска војска саопштила је да су се трупе те земље вратиле на Змијско острво.

“Војна операција на Змијском острву је завршена. На острву је постављена украјинска застава”, додаје се у саопштењу.

Проруске локалне власти истичу да украјинске снаге константно гранатирају Доњецк. Према речима градоначелника Алексеја Кулемзина, стуација у граду тешка, али и да су све службе ангажовасне на санирању штете.

Са друге стране, градоначелник Славјанска, који је под контролом Кијева, каже да град постао линија фронта будући да се руска војска налази на седам до десет километара од града.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да руска амбасада у Бугарској не може нормално да ради, као и да ће Москва одговорити на протеривање 70 руских дипломата из Софије.

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је учеснике међународне конференције за обнову Украјине која се одржава у швајцарском Лугану да се придруже националном плану за обнову те земље.

Британски премијер Борис Џонсон оценио је да ће бити потребно да се размотре алтернативни путеви за извлачење житарица заглављених у Украјини ако се Босфорски мореуз не буде могао користити за транспорт.