in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija tvrdi da je Ukrajina izvela napad na Krimski most; Danas sednica Saveta bezbednosti Ruske Federacije

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija tvrdi da je Ukrajina izvela napad na Krimski most; Danas sednica Saveta bezbednosti Ruske Federacije

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev je saopštio da je oslobođeno oko 200.000 kvadratnih kilometara u Hersonskoj oblasti, dok Moskva tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva u toj oblasti zaustavljena.

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za napad na Krimski most, ističući da je reč o “terorističkom aktu”.

Kremlj je najavio da će Putin danas održati sastanak sa članovima ruskog Saveta bezbednosti, ne precizirajući da li će na njemu biti reči o eksploziji.

Sa druge strane, Bela kuća je poručila da će nastaviti da naoružava Ukrajinu, ali nije želela da komentariše eksploziju na Krimskom mostu.

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se u telefonskom razgovoru da su najnovije nuklearne pretnje Kremlja “neodgovorne”, a da je delimična mobilizacija “ozbiljna greška”, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

Berlin, takođe, priprema za Ukrajinu novu pomoć u vrednosti od 11 miliona evra.

U međuvremenu, električni vod koji snabdeva nuklearku Zaporožje, koji je bio prekinut zbog granatiranja, ponovo je priključen, rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Nastavlja se izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, pošto je tokom vikenda isplovilo još 17 brodova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Istanbul bi mogao da postane mesto za pregovore između Rusije i četiri zapadne zemlje, tvrdi turski poslanik. Kremlj navodi, međutim, da nije dobio zvaničan predlog Turske.