in

Украјинска криза из дана у дан: Руске снаге настављају офанзиву на Доњецк, експлозије у Харкову и другим регионима

Без затишја на украјинском источном фронту: украјинска војска гранатирала је Кјубишевски и Кијевски округ Доњецка.

Руска страна тврди да током повлачења Украјинци минирају територије забрањеним противпешадијским минама. Новолуганск је заузела руска војска.

Експлозије и на западу, у Харкову. Берлин најављује нову војну помоћ Кијеву.

„Одговор на ову реалност треба да буде наша солидарност са Украјином, да јој помогнемо финансијски, хуманитарно, испорукама оружја. Таква солидарности је кључна“, каже немачки канцелар Олаф Шолц.

Руска војска отворила је хуманитарне коридоре у Црном и Азовском мору. Тврдње украјинских званичника да је теретни брод, под руском заставом, задржан у турској луци Карасу због сумње да превози украдено украјинско жито – Кремљ је демантовао. Као и тврдње да руска војска гранатира сопствене градове – да би оптужила Кијев.

„Једном речју – они лажу. Западне земље морају бити свесне своје одговорности, без обзира шта причају председник Зеленски и његови сарадници. Запад мора да зна да је одговоран за погибију цивила у Донбасу и другим деловима Украјине – где кијевски режим добијено оружје користи против цивила. То је државни тероризам“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Председник Руске думе Вјачеслав Володин каже да војно-биолошки програми Америке у свету, морају бити обустављени и обелодањени.

Прва група украјинских војника стигла је у Велику Британију на обуку, саопштио је министар одбране Бен Волас.