in

Украјинска криза из дана у дан: Северодоњецк “на ивици хуманитарне катастрофе”; САД Украјини шаљу оружје вредно 400 милиона долара

Серхиј Гајдај, начелник Луганске области тврди да је ситуација у Северодоњецку “на ивици хуманитарне катастрофе” и да град пљачкају руске трупе.

Руски председник Владимир Путим упозорио је да ће ситуација на глобалном тржишту хране и енергената бити изазовна због погрешних поступака Запада.

Додао је да би да продужавање санкција Русији могло да доведе до катастрофалног раста цена енергената и да би то наштетило домаћинствима широм Европе.

Украјински председник Володимир Зеленски истиче да територијални уступци неће бити део дипломатских преговора о окончању рата.

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је нови пакет оружане помоћи Украјини вредан до 400 милиона долара, у шта ће ући и четири ракетна система ХИМАРС и додатна муниција

Нема заједничког језика око Украјине – међу министрима 20 највећих светских економија. Међусобно игнорисање руског и америчког шефа дипломатије обележило је скуп на Балију, на коме је упозорено да се свет још није опоравио од пандемије – и да се већ суочава са ратом у Украјини, и кризом хране и енергије.

Амерички државни секретар Блинкен позвао је Москву да оконча рат у Украјини, оптужујући је за блокаду украјинског жита.

Русија неће трчати ни за ким са предлозима за састанке, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров коментаришући могућност разговора са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном на маргинама министарског састанка Г20.

Након свог обраћања, Лавров напустио је напустио самит, а остале учеснице покушаће да нађу решење за глобалну економску кризу.