in

Украјинска криза из дана у дан: Снажне експлозије у Миколајеву, САД шаљу нову војну помоћ Украјини

Украјински оператер нуклеарне електране саопштио је да је поново успоставио везу са системима за надзор у нуклеарној електрани Запорожје, највећој европској нуклеарној електрани, коју су заузеле руске снаге.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да жели хитно да изврши инспекцију електране на југу Украјине, али украјинске власти се противе свакој таквој посети док је она под контролом руских снага.

Украјинска државна агенција “Енергоатом” саопштила је на свом Телеграм каналу да је успоставила везу сопственим напорима.

Веза је, како је наведено, изгубљена јер су руске трупе пресекле везе свих украјинских мобилних оператера “Енергодару”, укључујућиВодафон, са којим ИАЕА има уговор за пренос података.

Снажне експлозије потресле су рано јутрос украјински град Миколајев, саопштио је градоначелник Олександр Сенкевич.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се пре експлозија широм Миколајевске области, који се граничи са украјинском луком Одесом, наводиРојтерс.

“У граду су снажне експлозије! Останите у склоништима!” написао је на Телеграму градоначелник Миколајева.

Још није познато шта је узрок ових експлозија, преносиРојтерс.

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да ће Украјини упутити нову војну помоћ вредну 820 милиона долара.

Помоћ, како је саопштио Пентагон, укључује ракетне системе земља-ваздух и противартиљеријске радаре како би украјинске снаге могле да одговоре на руске нападе.

Пентагон је најавио и да ће Украјини послати 150.000 комада артиљеријске муниције калибра 155 милиметра, преноси АП.

Ово је 14. пакет војног наоружања и опреме који Пентагон шаље Украјини од августа 2021. године. Укупно, САД су послале Украјини помоћ у наоружању и војној обуци у вредности од 8,8 милијарди долара.

Расте број погинулих у нападу на деветоспратну стамбену зграду и одмаралиште у близини црноморске луке Одесе. Међу двадесеторо погинулих је и дете, а у току је потрага за преживелима.