in

Украјинска криза из дана у дан: У току велика офанзива снага ЛНР и чеченских бораца, више од 200 цивила и даље у Азовстаљу

Градско веће Маријупоља најавило је за данас евакуацију цивила уз подршку Уједињених нација и Црвеног крста, наводи се наТелеграмналогу Градске куће.

Председник Украјине Володимир Зеленски је рекао да сенаставља операција евакуације људи из Маријупоља, а да се 3. маја се очекује кретање хуманитарних коридора из Бердјанска, Токмака и Василовке у региону Запорожја, преноси Укринформ.

Министри Европске уније надлежни за развој и снабдевање енергетским ресурсима осудили су руску корпорацију Гаспром због обуставе испоруке гаса Пољској и Бугарској, саопштила је француска министарка за еколошку транзицију Барбара Помпили на конференцији за новинаре у Бриселу.

„Током данашњег састанка министри су потврдили јединство и солидарност свих земаља ЕУ пред новим изазовима. Пре свега, сви најоштрије осуђујемо једнострану одлуку Гаспрома да обустави испоруке гаса Пољској и Бугарској“, рекла је Помпили.

Украјинци нису спремни да део своје територије дају Русији зарад окончања рата, пошто се „Кремљ ту неће зауставити и кренуће у нову агресију за две до три године“, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски у интервјуу за грчки јавни сервис ΕРΤ.

08.59 – Градоначелник: Више од 200 цивила и даље у Азовстаљу

Више од 200 цивила и даље је са припадницима украјинских снага у великој челичани Азовстаљ у Маријупољу, изјавио је данас градоначелник Вадим Бојченко.

08.15 – Кадиров: У току велика офанзива снага ЛНР и чеченских бораца

Лидер руске републике Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да је у току велика офанзива снага самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) и чеченских бораца дуж целе линије фронта у ЛНР.