in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Uspostavljen saobraćaj na Krimskom mostu; Nuklearka u Zaporožju na rezervnom sistemu hlađenja

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Uspostavljen saobraćaj na Krimskom mostu; Nuklearka u Zaporožju na rezervnom sistemu hlađenja

Ruske vlasti na Krimu optužile su Ukrajinu za diverziju, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak incident na Krimskom mostu nazvao je “početkom” ne preuzimajući direktno odgovornost ukrajinskih snaga. Kasnije tokom dana i drumski i železnički saobraćaj ponovo su stavljeni u funkciju, u ograničenom obimu.

Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije Sergej Surovikin imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u “zoni specijalne operacije u Ukrajini”.

Petro Kotin, šef ukrajinske državne nuklearne kompanije “Energoatom”, upozorio je da dizel generatori u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ima ograničene zalihe goriva.

Granatiranje preko noći prekinulo je napajanje elektrane, kojoj je potrebno hlađenje da bi se izbeglo topljenje, što je primoralo zaposlene da sistem prebaci na generatore za hitne slučajeve.

08.26 – Minsk tvrdi da Ukrajina planira raketni napad na Belorusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je ukrajinski ambasador u Minsku Igor Kizim pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, gde mu je uručena nota u kojoj beloruska strana tvrdi da Ukrajina planira da izvrši raketni napad na teritoriju Belorusije.