in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zapadni saveznici Ukrajine saglasni da rakete u Poljskoj nisu ruske; Kijev veruje svojim podacima

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zapadni saveznici Ukrajine saglasni da rakete u Poljskoj nisu ruske; Kijev veruje svojim podacima

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da izgleda da je rakete koja su pale u utorak na teritoriju te zemlje ubivši dve osobe, “nesrećan slučaj”.

Duda je dodao da je veoma verovatno da su raketu ruske proizvodnje koristili pripadnici protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da, prema prvim rezultatima istrage, rakete koje su pale na teritoriju Poljske najverovatnije nisu ispaljene iz Rusije.

“Ne tvrdim ništa dok istraga ne bude u potpunosti gotova, ali sudeći po putanji po kojoj su se rakete kretale, nije verovatno da su ispaljene iz Rusije”, naveo je Bajden.

Iako je verovatno reč o ukrajinskim projektilima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napominje da Rusija snosi krajnju odgovornost pošto, kako je rekao, “nastavlja svoj nelegalni rat protiv Ukrajine”.

Sa druge strane, Volodimir Zelenski ostaje pri tvrdnji da eksplozije u Poljskoj nije izazvao ukrajinski projektil dodajući da je svoje zaključke zasnovao na izveštajima vojske u koje “ne može a da ne veruje”.

Zelenski je dodao da se u Kijevu sastao sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom, navevši da su razgovarali o onome što je nazvao “ruskom nuklearnom pretnjom”.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je u video-izjavi na Fejsbuku da je kvar na infrastrukturi naftovoda “Družba” popravljen i da je nafta je potekla prema Mađarskoj.

Od 24. februara kada je počela vojna operacija Rusije u Ukrajini zaključno sa 15. novembrom, ukupno 7.841.359 ukrajinskih izbeglica je stiglo u evropske zemlje, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Iz Ujedinjenih nacija rečeno je da ima razloga za “oprezni optimizam” u vezi sa obnavljanjem julskog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora koji ističe u subotu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /