in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu; Iz Severnog toka 2 gas više ne curi

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu; Iz Severnog toka 2 gas više ne curi

Gasprom je potvrdio isporuke gasa Moldaviji za oktobar u obimu od 5,7 miliona kubnih metara dnevno, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje da je obim određen jednostranim odbijanjem ukrajinske strane da primi ruski gas na mernoj stanici Sohranovka, preneo je TAS.

Napomenuto je i da moldavska strana redovno krši odredbe ugovora u pogledu rokova plaćanja isporučenog gasa.

U saopštenju Gasproma se navodi da Moldavija još nije zaključila sporazum o izmirenju dugova nagomilanog tokom godina.

Iz tog razloga, Gasprom ima pravo da raskine sadašnji ugovor u bilo kom trenutku, istakla je ta kompanija.

Generalni direktor Moldovagaza Vadim Čeban izjavio je ranije da su isporuke ruskog gasa nastavljene uprkos činjenici da Kišinjev nije ispoštovao dogovore o potpisivanju ugovora o izmirenju zaostalih plaćanja.

Iz Severnog toka 2 gas više ne curi, nakon što je zbog curenja izbačeno na tone metana u Baltičko more, saopštio je portparol operatera Urlih Lisek. Prema njegovim rečima to može da znači dve stvari: ili je gasovod potpuno prazan ili su pritisak gasa u gasovodu i vode spolja dostigli ravnotežu.

Rusija za curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 okrivljuje Zapad, dok države članice EU smatraju da je reč o sabotaži.

Predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije Valerij Zorkin saopštio je da je počela ustavna i zakonska registracija “republika Donbasa i Hersonske i Zaporoške oblasti kao novih subjekata federacije”.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske, u međuvremenu, saopštilo je da odbacuje odluku Rusije o pripajanju četiri oblasti, kao i da podržava teritorijalni intergritet Ukrajine.

Ruske vlasti obavestile su Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je direktor nuklearke Zaporožje zadržan na ispitivanju, saopštila je Agencija.

Ukrajinski operater “Energoatom” prethodno je naveo da je ruska patrola je privela generalnog direktora nuklearke Zaporožje Igora Murašova.

Svetska banka je saopštila da će obezbediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini.