in

Украјинска криза из сата у сат: Експлозије у Белгороду – на истоку не престају борбе

Најмање три особе су погинуле, а десетине стамбених зграда су оштећене у руском граду Белгороду, саопштио је начелник те области, након ранијих извештаја о неколико експлозија у том граду који се налази близу границе са Украјином.Најмање 11 стамбених зграда је оштећено и 39 приватних стамбених објеката, укључујући пет који су потпуно уништени, рекао је Вјачеслав Гладков.

Руски премијер Михаил Мишустин потписао је указ опрекиду учешћа Русије у низу споразума у оквиру Савета Европе, наводи се у документу који је објавио званични руски веб портал специјализован за информације из области законодавства.

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је Украјина покушала изврши напад на војне објекте у Белорусији пре три дана, али да су сви пројектили били пресретнути и поручиода “Белорусија не жели рат са Украјином”.

Представник милиције Луганске области, која је прогласила независност, Андреј Марочко изјавио је да су украјинске снаге у Лисичанску, граду на истоку Украјине, изгубиле борбену способност и контролу.

Руске снаге уништиле су пет пунктова украјинске војске у Донбасу и Николајевској регији са оружјем високе прецизности, а погодиле су и три складишта у Запорошкој области, саопштило је руско министарство одбране.

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да ће Украјини упутити нову војну помоћ вредну 820 милиона долара. Помоћ, како је саопштио Пентагон, укључује ракетне системе земља-ваздух и противартиљеријске радаре како би украјинске снаге могле да одговоре на руске нападе.