in

Ukrajinska kriza: Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje nuklearke

Ukrajinska kriza: Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje nuklearke

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da se Kijev, područje oko luke Odese, kao i više od deset drugih regionabore sa nestašicama strujenakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu. Vlasti u Kijevu upozoravaju da je moguće potpuno gašenje električne mreže u prestonici.

Na drugoj strani, u regionu Donjecka, imaju problem sa snabdevanjem vodom.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu zbog “ubijanja ruskih zarobljenih vojnika u Ukrajini”.

Poljska je zabranila šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da prisustvuje sastanku OEBS-a. Moskva je tu odluku nazvala provokacijom bez presedana.

A u Kijev je stigao britanski premijer Riši Sunak. Poručio jeda će London nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je da svetu preti tiranija ako se ne pomogne Ukrajini.

23.01U Hersonu otvoren supermarket, grad i dalje bez struje

U Hersonu je otvoren prvi ukrajinski supermarket nakon što su ukrajinske snage preuzele taj grad koji je gotovo devet meseci bio pod kontrolom ruskih snaga, javlja Rojters.

21.49Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u toku današnjeg dana izvele skoro 400 artiljerijskih udara u istočnim regionima Ukrajine.

14.40 – Ruske snage uništile četiri haubice M777

Oružane snage Rusije pogodile su artiljerijsku diviziju ukrajinske vojske u oblasti Harkov, koja je granatirala stambena naselja Belgorodske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

14.30 – Ukrajina: Istražićemo navodna ubistva ruskih vojnika

Vlasti Ukrajine saopštile su da će istražiti video-snimke sa ruskih društvenih mreža, za koje Moskva tvrdi da prikazuju egzekucije koje su vršili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga nad ruskim vojnicima, koji su pokušavali da se predaju.

13.00 – Nastavljeno granatiranje NE Zaporožje, IAEA osudila napad

Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje se nastavlja i do sada je zabeleženo 15 pogodaka u objekte elektrane, izjavio je danas Renat Karča, savetnik direktora ruske kompanije za proizvodnju nuklearne energije Rosenergoatom.

11.30 – Jermak: Ideje o završetku rata na proleće “zvuče kao san”

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je danas da prognoze o okončanju rata u proleće naredne godine “zvuče kao san”.

10.45 – Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Upozorenje za vazdušni napad objavljeno je jutros u svim regionima Ukrajine, prve sirene su se oglasile u Kijevu i regionu, a zatim u drugim regionima zemlje, uključujući i zapadne, izvestila je danas agencija TASS.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /