in

Украјинска војска гранатирала насеља у ДНР и ЛНР

Још 50 људи је евакуисано из опкољене челичане Азовстаљ у Маријупољу, саопштио је данас Штаб територијалне одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) а украјински председник Володимир Зеленски казао је да су у току дипломатски напори да се спасу преостали борци који се налазе под опсадом у челичани.

Како је пренела агенција Интерфакс, око 50 људи евакуисано је у прихватни центар у близини места Безимене на територији ДНР.

Више десетина цивила заробљено је већ недељама заједно са преосталим украјинским снагама у челичани Азовстаљ која је мета руских напада и гранатирања, преноси Ројтерс.

Браниоци Азовстаља су се зарекли да се неће предати. Како наводи Ројтерс, украјински званичници страхују да руске снаге желе да их ликвидирају до понедељка када се у Москви обележава Дан победе Совјетског Савеза над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

До сада је од почетка рата у Украјини 24. фебруара ту земљу напустило више од 5 милиона људи.

Из Маријупоља евакуисано 373 цивила, од тога 43 деце

Власти самопроглашене Доњецке Народне Републике евакуисале су протеклог дана из града Маријупоља 373 људи, укључујући 43 деце, саопштио је Центар за територијалну одбрану на Телеграму.

„Укупно 373 људи, укључујући 43 деце, евакуисано је из Маријупоља протеклог дана, од 8 часова ујутру 6. маја до 8 часова ујутру 7. маја“, наводи се у саопштењу министарства самопроглашене ДНР, преноси ТАСС.

У саопштењу се додаје да је од 5. марта ове године из Маријупоља евакуисано чак 28.709 људи, наводи руска агенција.

Украјинска војска гранатирала насеља у ДНР и ЛНР

Украјинска војска је за пола сата испалила 18 пројектила калибра 122 милиметара ка Горловки и Докучајевску, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Нешто касније, украјинске снаге поново су гранатирале насеље Горловка, а испаљено је осам пројектила калибра 122 милиметра, пренео је Спутњик.

У међувремену, лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да је насеље Нижње у ЛНР потпуно прешло под контролу Оружаних снага Русије.

Лидер Чеченије је додао да руска војска под контролом држи и 80 процената града Попасне у ЛНР.

„Пододред јужне групације потпуно је завршио чишћење свог дела града – индустријска зона и централни део града су такође под нашом контролом“, рекао је Кадиров и додао да је руска војска опколила град.