in

Украјинска застава поново на Змијском острву

“Војна операција је завршена и територија Змијско острво враћена је под надлежност Украјине”, поручила је на конференцији за новинаре портпаролка јужне војне команде Украјине Наталија Хумењук, преноси Ројтерс.

Неки аналитичари тврде да би Русија, после повлачења својих снага са Змијског острва, код југозападне обале Украјине, могла да ублажи блокаду украјинских лука.

Један страни неименовани дипломата рекао је за Ројтерс да то још увек није довољно како би се омогућио безбедан транзит украјинског жита.

“Постоји захтев за деминирањем, а Русија и даље има капацитете (војна пловила, обалске одбрамбене системе и надмоћ у ваздуху) који ће им омогућити да забране бродске путеве”, поручио је он.

Према истом извору, да би Украјина деблокирала луке, како би могла да испоручује жито, потребна јој савезничка подршка, у чему Турска игра кључну улогу.

Руско Министарство одбране саопштило је 30. јуна да је та земља повукла трупе са Змијског острва у знак добре воље.

У саопштењу се истиче да је Москва тиме међународној заједници показала да се Руска Федерација не меша у напоре УН да организује хуманитарни коридор за извоз пољопривредних производа са територије Украјине, пренела је агенција РИА Новости.