in

Ukrajinske snage granatirale područje NE Zaporožje

Ukrajinske snage granatirale područje NE Zaporožje

Ukrajinske snage su u napadima koristile američke haubice 155 mm, navela je gradska administracija u Energodaru.

Nije bilo ljudskih žrtava u napadima, a šteta se procenjuje.

Najmanje dve osobe poginule su prethodne noći u ruskom grantiranju ukrajinskog grada Zaporožja, saopštio je na Telegramu regionalni načelnik Oleksandr Staruh.

On je rekao i da je najmanje pet osoba pod ruševinama i da se nastavlja akcija spasavanja.

Staruh je izjavio da je u granatiranju grada Zaporožja uništeno nekoliko stambenih zgrada i da je došlo do požara, kao i da spasioci izvlače ljude iz ruševina.

Zaporožje je jedan od četiri ukrajinska regiona koje je prisajedinila Rusija, nakon organizovanog referenduma, za koji Kijev i saveznici kažu nije u skladu sa međunarodnim pravom i da ga nikada neće prihvatiti.

IAEA: Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom, prenosi Rojters.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearka Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

IAEA je ranije saopštila da će Grosi ove nedelje razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Zelenski: Ukrajina bi mogla da prestane da snabdeva Evropu strujom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

Zelenski je rekao da Ukrajina snabdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će “u jednom trenutku” to prestati da radi da bi prebrodila zimu, preneo je TASS.

“Nećemo imati dovoljno (struje) da zagrejemo svoje domove. A to vreme se približava”, rekao je Zelenski u video obraćanju australijskim zvaničnicima, politikolozima i stručnjacima na događaju čiji je domaćin bio australijski Institut Lovi.

“Stalno pričamo o riziku od nestanka struje”, istakao je on.

Zelenski je 16. marta rekao da je Ukrajina završila integraciju svog energetskog sistema sa evropskim. On je 29. aprila kazao da želi da trguje ukrajinskom strujom za prirodni gas.

Zelenski je naveo da Ukrajina proizvodi veliku količinu električne energije, tako da bi Kijev mogao da prodaje struju po niskim cenama.

Ovog leta Zelenski je upozorio da će Ukrajina morati da izdrži najtežu zimu u istoriji zemlje i naveo da je planirao da zaustavi izvoz gasa i uglja.

Izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko rekao je da će temperatura u stanovima biti 17-18 stepeni Celzijusovih, što je četiri stepena ispod standarda i savetovao ljude da se opreme zalihama ćebadi i toplom odećom.