in

Украјински парламент: Неприхватљива монополизација победе од стране Русије

Врховна Рада је у Изјави поводом 77. годишњице победе над нацизмом истакла да Украјина одаје почаст свима који су се борили против нацизма, као и свим жртвама Другог светског рата, саопштено је из амбасаде Украјине у Београду.

Додаје се да данас, као и пре осамдесет година, Украјина ратује са, како се наводи, „подмуклим агресором, а данас је то Путинова Русија“.

Оцењује се да је једина разлика у томе што су 1939-1945. непријатељи били нацисти, а данас су то, како је наведено, „рашчисти“, што украјинска скупштина сматра „савременом руском верзијом нацизма“.

Парламент Украјине оценио је и да је Русија током протеклих деценија прославу победе над нацизмом постепено претварала у култ усмерен на пропагирање рата, уздизање над другим народима и стицање статуса, како се каже, „главног победника“.

Наводи се да уместо тога Украјина доследно примењује европски приступ сећању на Други светски рат и оцењује да ниједна земља не може да тражи признање своје јединствене улоге у победи над нацизмом.

Према саопштењу парламента, акције руских оружаних снага имају, како се наводи, „знакове геноцида над украјинским држављанима“.

Рада сматра да је због тога Русија изгубила свако морално право да се позива на наслеђе победе над нацизмом.