in

УН: Од 1.до 4.маја из Маријупоља евакуисано 500 људи

„У заједничкој операцији УН и МКЦК, два конвоја са безбедним пролазом успешно су евакуисала скоро 500 људи из фабрике Азовстаљ, Маријупоља и околних подручја“, навео је он на Твитеру.

Гутереш је рекао и да се нада да ће наставак координације са Москвом и Кијевом довести до више хуманитарних примирја како би се цивилима омогућио безбедан пролаз.

Координатор хуманитараца УН у Украјини Оснат Лубрани раније је саопштила да је 101 особа евакуисана из фабрике Азовстаљ 1. и 2. маја, а да је још 58 људи евакуисано из села Мангуш.

Лубрани је 5. маја рекла да је још око 300 цивила евакуисано из Маријупоља.

УН су 5. маја објавиле почетак треће операције евакуације цивила из Азовстаља, а још увек није саопштено колико је људи евакуисано у тој акцији, наводи ТАС С.

Ројтерс: Дванаест цивила данас евакуисано из Маријупоља

Дванаест цивила, укључујући децу, евакуисано је аутобусима из комплекса Азовстаљ у украјинском граду Маријупољу, који је опкољен од стране руских снага, преноси Ројтерс, позивајући се на руску државну новинску агенцију РИА новости.

Градске власти Маријупоља су саопштиле да су руске снаге пуцале на аутомобил који је укључен у евакуацију из челичане Азовстаљ , и да је том приликом убијен један украјински војник, а њих шест рањено, преноси Ројтерс.

Русија није коментарисала ово саопштење градског већа Маријупоља на интернету, наводи британска агенција.