in

V. Britanija: Trka za novog premijera je počela

Kako prenosi AP, Konzervativna stranka će održati ubrzanu trku da nađe njenog zamenika, novog lidera partije, koji će ujedno biti i premijer Velike Britanije kroz nedelju dana.

Bivši ministar finansija Riši Sunak i lider donjeg doma parlamenta Peni Mordont su na kladionicama favoriti da zamene Tras, zajedno sa Džonsonom, koji je bio prinuđen da podnese ostavku nakon niza skandala koji su potresali britansku vladu u njegovom mandatu.

Džonson, koji je postao poslanik nakon odlaska sa premijerske funkcije, nije još rekao da li će ući u trku za lidera stranke, ali njegovi saradnici u parlamentu rade da mu obezbede podršku.

Nominacije za novog lidera stranke će se zatvoriti u ponedeljak posle podne, a kandidatima je potrebno da skupe 100 od 357 potpisa konzervativaca, što znači da maksimalno tri kandidata mogu da krenu u trku.

Poslanici će, potom, glasati i izbaciti jednog od tri kandidata i održaće se glasanje za dvoje “finalista”.

Potom će 172.000 članova partije odlučiti o pobedniku glasanjem onlajn, a novi lider će biti izabran 28. oktobra.

AP navodi da je Sunak, koga je Tras porazila na letošnjem glasanju za lidera, cenjen kao neko ko može da smiri uzburkanu ekonomiju.

Mordont uživa popularnost u određenim krugovima torijevaca, posebno kod uticajnijih, međutim, kako dodaje američka novinska agencija, “džoker” u ovoj trci je Džonson, koga i dalje obožavaju neki članovi stranke i dokazan je pobednik na izborima, ali ga oponenti kritikuju za haos i skandale koje su obeležili njegov trogodišnji mandat.

Novi lider biće treći premijer Britanije ove godine, a nesuglasice među konzervativcima podriva zahteve kod laburista za novim izborima.

Prema britanskom parlamentarnom sistemu, nema potrebe za izborima do 2024. godine, pet godina nakon što su konzervativci trijumfovali pod vođstvom Džonsona.

Ankete pokazuju da, ukoliko bi se izbori održali sada, bili bi pogubni po konzervativce, jer bi laburisti odneli glatko pobedu, dodaje AP.

Lider laburista Kir Starmer optužio je torijevce da vladaju u haosu.

“Sve ovo čini veliku štetu našoj ekonomiji i reputaciji naše zemlje. Potrebna nam je šansa za svež početak. Potrebni su nam opšti izbori, odmah”, poručio je Starmer.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /