in

Velika Britanija: Boris Džonson možda ponovo premijer?

On se, kako javlja Rojters, u objavi na Tviteru pozvao pozvao na neimenovani izvor blizak Džonsonu, koji je do 6. septembra bio na dužnosti premijera.

Posle ostavke Liz Tras nakon samo šest sedmica u Dauning stritu, potencijalni kandidat počeli su lobiranje da bi tokom vikenda osigurali dovoljnu podršku za ulazak u trku pre nego što u ponedeljka istekne rok, javjaR ojters.

Džonson je bio na odmoru na Karibima kad je Tras podnela ostavku i dosad se nije jvno oglasio da li ponovo želi na svoj stari posao.

Ministar trgovine JDžejms Dadridž izjavioje je u petak kako mu je Džonson rekao da je spreman za trku.

U međuvremenu je bivša ministarka odbrane Peni Mordont prva zvaničnoobjavila kandidaturu za predsednicu Konzervativne stranke, a potencijalni kandidati su i Džonson i nekadašnji ministart finansija Riši Sunak.

Mogućnost povratka Džonsona u vladu pitanje je oko kojeg se polarizirajuju mnogi konzervativci s obzirom da je ta partija duboko podeljena jer je za šest godina ispratila četiri premijera, navodi Rojters.

Procedura za četvrtog britanskog premijera tokom sa mo četiri četiri godine ubrzana je kako bi trajala samo sedni sedmicu, a prema pravilima će samo tri kandidata moći u prvi krug glasanja koji se očekuje u poneeljka. popodne.

Ime novog britanskog premijera trebalo bi da bude poznato do kraja iduće sedmice.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /