in

Вимблдон потврдио: Без руских и белоруских учесника!

Политичком одлуком потврђене су спекулације страних медија, да на турниру неће бити такмичара из Русије и Белорусије.

То значи да се међу учесницима неће наћи други рекет света Данил Медведев.

На Вимблдону неће бити ни његовог сународника Андреја Рубљова, као и Елине Сабаленке, Викторије Азаренке, Анастасије Пављученко…

У допису који је стигао РТС-у, челници највећег тениског турнира на свету осудили су руску инвазију на Украјину и донели, према њиховом мишљењу, једину могућу одлуку.

„Са обзиром на то какав је значај турнира у Уједињеном Краљевству и широм света, наша одговорност је да одиграмо своју улогу у широко распрострањеним напорима владе, индустрије, спортских и креативних институција, у ограничавању глобалног утицаја Русије на све могуће начине“, стоји у саопштењу организатора турнира.

„У околностима неоправдане војне агресије која је без преседана, било би неприхватљиво да руски режим извлачи било какву корист од учешћа руских и белоруских играча на Вимблдону“, додаје се у саопштењу носиоцима права преноса.

„Због тога, наша намера је да са дубоким жаљењем, одбијемо учешће свих руских и белоруских играча на Вимблдону 2022. године“, закључује се.

Званична потврда о забрани учешћа руским и белоруским тенисерима и тенисеркама биће објављена на конференцији 26. априла.