in

Владика Андреј: Треба разговарати са руским владиком

Разговору који је на иницијативу организације „Хришћани у невољи“ одржан у просторијама бечке надбискупије, учествовао је и представник Српске православне цркве владика аустријско-швајцарски Андреј који је позвао је присутне да разговарају са руским епископом Алексијем.

Пошто представници Руске православне цркве нису присуствовале скупу, оцењено је да је свеобухватни дијалог свих релевантних верских заједница немогућ.

„Радо бих желео да имамо за столом и представнике Руске православне цркве, али нису одговорили на позив“, рекао је организатор овог скупа Елмар Кун из институције „Хришћани у невољи“ а пренела аустријска агенција АПА

Он се пожалио да представници Руске православне цркве више не присуствују екуменским скуповима и подсетио да је, након што је Украјинска Православна црква прогласила аутокефалност и тако се формално одвојила од Руске православне цркве, дошло до „пукотине“ која може у недоглед поделити друштво.

Изразио је, уједно, наду да ће Руска православна црква озбиљно схватити поруке патријарха Кирила који је на почетку рата позвао све стране сукоба да избегавају цивилне жртве.

Српски владика Андреј пренео је да се пет пута лично састао са руским колегом у Бечу Алексијем.

„Имам утисак да му је потребна наша помоћ“, нагласио је он и објаснио да се руски владика мора придржавати захтева своје цркве.

Владика Андреј је казао да му руски епископ није дао јасан одговор зашто се не изјашњава јавно против рата, али је додао и да је владика Алексиј разуман бискуп са којим је неопходно разговарати.