in

Вулин, санкције неће довести до мира

Он је истакао да само повратак принципијелном поштовању међународног права решава све проблеме модерног света.

„Србија ће се доследно придржавати политике поштовања територијалног интегритета свих држава и сходно томе очекује да се поштује и њен територијални интегритет и очекује да ће процес повратка поштовања међународног права кренути управо од Србије“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, задатак свих је да преиспитају политику према мигрантској кризи.

„Мислити да једна земља може то да реши сама, погрешно је као што је погрешно мислити да санкције према Русији могу довести до мира у Украјини или да се избацивањем Достојевског из програма светске књижевности јачају европске вредности“, поручио је Вулин.

Како је истакао, украјинска криза није решила мигрантску кризу, нити умањила опасност од тероризма или дала одговор на то шта ћемо урадити са повратницима са ратишта у Сирији и другим екстремистима.

„Европска унија не би смела да све своје напоре усмери само на проблеме избеглих и расељених из украјинског сукоба, већ мора да се подсети да мигрантска криза није престала и да неће престати, већ да ће, као што подаци говоре, наставити да расте“, указао је Вулин и оценио да је изостанак јединствене европске политике према мигрантској кризи узрок свих проблема.

Према његовим речима, украјинска криза у безбедносном смислу имаће последице на првом месту када је у питању економија и то ће утицати на безбедност свих земаља региона, пораст цена, инфлацију, енергетску кризу, очекиван пад пољопривредне производње идуће године услед недостатка вештачког ђубрива.

Вулин је нагласио да је Србија посвећена политици безбедности и да је српска полиција спремна да дели информације, учествује у свакој заједничкој међународној акцији и да се бори против организованог криминала где год да се појави.

„Нема ниједне организоване криминалне групе на нашој територији која је препозната од наших међународних партнера, а да није процесуирана и разбијена. Србија је поуздан и сигуран партнер и нуди своје информације, услуге и полицију у борби против свих облика организованог криминала“, рекао је Вулин.