in

За немачке куповине залиха гаса 15 милијарди евра недовољно

Немачка је укључила алармно звоно поводом потенцијалне несташице гаса реагујући на све мање испоруке из Русије, услед ескалације енергетског сукоба између Запада и Москве након руског напада на Украјину у фебруару.

Милер је, у интервјуу за магазин ВиртшафтсВоше објављеном данас, навео да би цене гаса због смањене понуде могле да порасту у међувремену, због чега би 15 милијарди евра могло да буде недовољно да се складишта напуне до зиме.

Немачка је на савезном нивоу увела обавезу да се складишта гаса попуне 80 посто до октобра и до 90 процената до новембра. Тренутни нивои залиха у складиштима су око 61 одсто.

“Што цена гаса више расте, то је скупље да се достигну законски циљеви попуњености складишта предвиђени за октобар и новембар”, рекао је Милер, преноси Ројтерс.

Највећа европска привреда такође би могла да се суочи са несташицом гаса наредних месеци уколико доток руског гаса гасоводом Северни ток 1, који треба да буде обустављен у јулу ради редовног одржавања, не буде настављен, додао је Милер.

“На основу нашег недавног искуства са Русијом, било би неодговорно да претпоставимо да ће све бити у реду само од себе”, оценио је он.

Немачка је прошлог месеца активиала другу фазу свог троделног плана за ванредне ситуације с гасом након што је Русија смањила испоруке гасоводом Северни ток 1. Последња трећа фаза кризног плана предвиђа да држава уведе рационисање потрошње горива.

Немачки министар економије Роберт Хабек изјавио је у суботу да би Русија могла да настави обуставу испорука гаса Северним током 1 и по истеку рока утврђеног за редован ремонт гасовода.