in

Забрана транзита цемента и метала критична за Калињинград

“Цемент нам је тренутно највећи изазов. И метали. Још пролетос смо почели да трпимо прекиде у снабдевању цементом, јер су Европљани покренули санкције према лизинг компанијама које изнајмљују железничке вагоне за транспорт цемента. Несташица цемента је трајала три недеље. Затим смо заменили те компаније и успоставили испоруке”, рекао је Алиханов, преноси Тасс.

Он је додао да забрану транзита такве робе сматра блокадом.

“Ово се вероватно не сматра блокадом у пуном смислу те речи, али када вам је забрањен увоз грађевинског материјала и због тога поморски транспорт поскупи, онда је то свакако блокада”, навео је Алиханов.

Напомиње да је тачно да забрана не обухвата транспорт животних намирница, али да без цемента не могу да граде ни школе ни болнице.

“Другим речима, то је питање нормалне егзистенције више од милион људи и привреде нашег краја. Стога су овакви кораци дефинитивно изузетно штетни и ти проблеми морају бити окончани у блиској будућности”, рекао је гувернер.

Литванија је раније у оквиру санкција обуставила железнички и друмски транзит робе из руских региона у Калињинградску област. Руско Министарство спољних послова и Кремљ саопштили су да су поступци Литваније незаконити и да су у супротности са међународним споразумима, додаје Тасс.