in

Захарова: Азовстаљ је наставак политике живог штита Кијева

„Они раде све, а то спроводи кијевски режим уз подршку САД ,да би људи присутни у Азовстаљу тамо остали. То је наставак тактике живог штита“, рекла је Захарова данас на руској телевизији, преноси ТАСС.

Руска званичница је оценила као лажне изјаве Кијева да Русија спречава цивиле да напусте Азовстаљ.

„То је лаж, није истина. Русија је то више пута рекла. Министарство одбране, Оружане снаге Русије су више пута понављале које путеве, које опције могу да користе људи који желе да напусте Азовстаљ. Њихова безбедност, њихов живот, медицинска помоћ је загарантована по изласку. Све је то више пута речено“, истакла је Захарова.

„Кијевски режим, заједно са Вашингтоном, мора да се претвара како не постоји опција за излазак цивила“, додала је портпаролка, уз напомену да је „пут из Азовстаља отворен за све који то желе“.

Она је рекла и да Русија има информације које указују да у Азовстаљу има људи који нису повезани са Оружаним снагама Украјине.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у четвртак известио председника Владимира Путина да је град Мариупољ заузет и да су се „преостале националистичке снаге сакриле у индустријској зони фабрике Азовстаљ“.

Путин је наредио руској војсци да откаже планове за јуриш на фабрику Азовстаљ у украјинском лучком граду Маријупољу и саопштио да жели да она и даље буде под строгом блокадом, а позвао је преостале украјинске борце да се предају, пренео је ТАСС.