in

Захарова: Људи могу да оду из Азовстаља, Кијев опструира; Хрватска ускратила лет за евакуацију руских дипломата

„Нису тачни извештаји да нема начина да људи оду из Азовстаља, јер они то могу да учине, ако кијевски режим престане да их користи као живи штит“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу, преноси ТАС С.

Руско Министарство одбране објавило је данас да су руске трупе и снаге самопроглашене Народне Републике Доњецк прекинуле дејства у 14 часова како би омогућиле цивилима који су још заробљени у комплексу челичане Азовстаљ да изађу из борбене зоне, наводи руска агенција.

Хрватска ускратила лет за евакуацију руских дипломата

Хрватска је ускратила Москви хуманитарни лет за евакуацију групе запослених у амбасади Русије у Хрватској са њиховим породицама, укључујући малу децу, саопштила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је упозорила да „нехуман, подругљив однос“ према руским грађанима неће остати без достојног одговора.

Према њеним речима, Русија мора да констатује да хрватска влада „упорно наставља да развија антируску линију, упорно и систематски уништава билатералне односе, буквално се спуштајући на ниво интрига“, преноси Спутњик.

„Званични Загреб је у својој милитантној русофобији дошао до тога да нам је, на недипломатски начин, кршећи пристојност и стандарде међународне комуникације, ускратио хуманитарни лет како би се евакуисала велика група запослених у амбасади Русије у Хрватској, њихових породица, укључујући малу децу. Говоримо о људима којима су хрватске власти без разлога наредиле да напусте земљу“, рекла је Захарова.

Хрватска је раније протерала 24 руских дипломата.