in

Zaharova: Misija OEBS prikupljala obaveštajne podatke u Ukrajini

Zaharova: Misija OEBS prikupljala obaveštajne podatke u Ukrajini

“Postalo je jasno da su posmatrači ukrajinskoj vojsci dali podatke sa kamera koje je postavila Specijalna misija za monitoring (SMM) kako bi (vojska) prilagodila artiljerijsku vatru na opremu i položaje milicije Luganjske i Donjecke Narodne Republike”, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Kako dodaje, neki posmatrači SMM su regrutovali lokalne stanovnike i ističe da je na osnovu rezultata istrage, koju su sprovele vlasti samoproglašene DNR i LNR, privedeno nekoliko bivših radnika Misije.

“Ceneći nesebične napore i posao koji su obavili mnogi posmatrači SMM, prinuđeni smo da konstatujemo da je rukovodstvo OEBS-a na terenu prvenstveno bilo angažovano na služenju interesima zapadnih pokrovitelja Kijeva. Prozapadna kadrovska politika sprečila je ruske građane da zauzmu rukovodeća mesta u regionalnim sedištima i telima Misije”, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je SMM u svojim javnim izveštajima predstavljala iskrivljenu sliku onoga što se dešavalo na terenu, “skrivajući ratne zločine ukrajinske vojske i namerno diskreditujući miliciju DNR i LNR”.

“Dvostruki standardi i nepravilnosti u funkcionisanju OEBS-a u celini zahtevaju iskrenu i otvorenu diskusiju i ispravke”, zaključila je Zaharova.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /