in

Захарова: Москва изгубила поверење у преговараче из Украјине

„Из канцеларије човека који себе назива председником Украјине и који има одговарајућа овлашћења стигла је молба да се воде преговори. Русија није одбила ту молбу. Онда је, као и увек, почео циркус кијевског режима: те долазе, те не долазе, те учествују, те не учествују, те дају изјаве које противрече резултатима претходних рунди преговора, те мењају ставове“, рекла је Захарова и упитала:

„Да ли су у Москви били спремни на то? Да, наравно“.

Она је за ТВ канал „Русија-24“ рекла да је такво понашање украјинских преговарача „класична шема“ и „потврда да кијевски режим није независан и да се контролише споља, а да су преговори инструмент за одвраћање пажње“.

„То не значи да неко сматра тај преговарачки процес високом нотом међународног права и верује онима са којима седа за преговарачки сто. Овде се више не ради о оном ‘веруј, али проверавај’, јер одавно не постоји поверење у те људе. Главна ситуација се одвија на терену,“ навела је Захарова.

Лондон окренуо леђа Британцима заробљеним у Донбасу

У Лондону су у секунди окренули леђа „британским плаћеницима“ који су заробљени у Донбасу, оценила је Захарова.

„Са невиђеном лакоћом напуштају грађане своје земље, који су тамо заробљени, мислим на Украјину и британске држављане“, рекла је Захарова за радио Спутњик, преноси агенција РИА Новости.

Како је рекла Захарова, у Лондону су „буквално у секунди окренули леђа свом народу, рекавши да је то њихова ствар.“

Шведска и Финска упозорене на последице уласка у НАТО

Русија је упозорила Шведску и Финску на последице њиховог могућег чланства у НАТО, изјавила је данас Захарова.

„Под покровитељством САД, Брисел већ неко време увлачи Шведску и Финску у своје структуре под маском вежби или обуке“, рекла је Захарова у интервјуу за ТВ канал „Русија-24“, преноси агенција ТАСС.

Портпаролка руског министарства је поручила да су „упутили сва упозорења, и јавно и путем билатералних канала“.

Нагласила је да су ове две земље упућене и обавештене о свему, као и да знају до чега ће довести њихов улазак у Алијансу.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је 14. априла да ће Русија појачати безбедност дуж својих западних граница, уколико Шведска и Финска уђу у НАТО и да тада, како је рекао, не може више да се говори о ненуклеарном статусу Балтика.