in

Заваљни: Русија ће преузети контролу и над пројектом Сахалин-1

Поред Росњефта, учесници у нафтно-гасном пројекту Сахалин-1 су амерички ЕксонМобајл, јапански СОДЕЦО и индијска компанија ОНГЦ Видеш.

Руски председник Владимир Путин је потписао прошле недеље декрет којим се преузима пуна контрола над гасним и нафтним пројектом Сахалин-2, што је потез који би могао да избаци из тог пројекта британски Шел и јапанске инвеститоре.

“Били смо принуђени да донесемо одлуку да пребацимо Сахалин-2 из режима поделе производње (шеринг споразум) у руску јурисдикцију због санкција… Очигледно, исто ће се десити и са Сахалином-1”, рекао је Заваљни на онлајн брифингу за медије.

Он је додао да када се “уводе санкције, када компаније практично нису у могућности да активно учествују у неком пројекту, то нама ствара различите ризике и приморани смо да доносимо такве одлуке”.

С друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да о томе није донета било каква одлука, напомиње Ројтерс.

Према агенцији Тасс, Песков је казао да за сада нису доступни никакви конкретни детаљи поводом пада производње и ситуације с пројектом Сахалин-1.

“Доносе се појединачне одлуке о сваком случају понаособ. Русија се руководи искључиво својим интересима јер су се многи партнери у овим пројектима претворили у непријатељске партнере и имају превише негативан став према Русији”, додао је Песков.

Раније данас, заменик руског премијера Јуриј Трутњев саопштио је да је производња нафте на Сахалину-1 пала на само 10.000 барела дневно са 220.000 барела дневно због “ограничења”, алудирајићи на санкције.

ЕксонМобајл је одлучио да се повуче из тог пројекта у марту након увођења западних санкција Москви због напада на Украјину, подсећа британска агенција.

Један званичник у јапанском Министарству индустрије изјавио је да влада прикупља информације како би проверила чињенице и намере Москве у вези са пројектом Сахалин-1.

Јапан је у мају известио да ће постепено укинути увоз руске нафте након што се договорио са другим земљама Групе седам (Г7) о увођењу санкција.

Русија је била пети највећи добављач сирове нафте у Јапану 2021. године. Највећа јапанска рафинерија нафте Енеос Холдингс већ је престала да купује руску нафту, а и друга по величини, Идемицу Косан, објавила је да не планира куповину руске сирове нафте.