in

Završen prvi dan Evropskog političkog samita u Pragu, cilj da se snizi cena gasa

Završen prvi dan Evropskog političkog samita u Pragu, cilj da se snizi cena gasa

Vučić je na radnoj večeri sedeo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, austrijskim kancelarom Karl Nehamerom, predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom, premijerom Portugala Antoniom Koštom.

Radnom večerom završen je prvi dan samita u Češkoj.

Premijer Češke Petr Fijala je na otvaranju Samita poručio da Evropa ima mnogo složenih problema, od kojih je najveći agresija Rusije na Ukrajinu, kao i da je smisao tog skupa da se raspravi o aktuelnoj situaciji i spornim temama u Evropi i šire.

Kazao je da taj format treba da bude fleksibilan i odgovara svim demokratskim zemljama.

“Sigurno nećemo osnovati još jednu evrpsku organizaciju, niti zameniti postojeći format saradnje, jer ih već imamo puno, čak nećemo ni usvojiti bilo kakvu zvaničnu rezoluciju danas. Smisao skupa je da imamo iskrenu raspravu o zajedničkim interesima i da raspravljamo o spornim temama”, naveo je češki premijer, čija zemlja trenutno predsedava EU.

On je istakao da su glavni ciljevi da se postignu mir i bezbednost i naglasio u Evropi Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, kao i da su pristuni problemi ifnlacije, energtske krize i drugo.

“Evropa ima mnogo problema danas i treba da diskutujemo i pronađemo rešenja”, naveo je Fijala.

Istakao je da je najveći problem za Evropu što se na njenoj teritoriji trenutno vodi agresivni rat i da Rusija nastavlja nepoštenu agresiju na Ukrajinu.

Na samitu učestvuje se 44 zemlje – 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Rute: Složili smo se da moramo da snizimo cenu gasa

Ono oko čega smo se složili danas jeste da moramo da snizimo cene gasa u Evropi i to nije pitanje samo za 27 država, već za 44 države i svih 44 lidera su potpuno složni i imaju zajedničku ambiciju da donesu mere kako bi se cene gasa snizile, izjavio je danas novinarima holandski premijer Mark Rute u Pragu.

“Dok god su cene gasa visoke i inflacija u Evropi visoka sve vlade gledaju na koji način će podržati domaćinstva i kompanije kako bi mogli da izađu na kraj sa tom situacijom sa visokim cenama na tržištu energenata i visokom inflacijom”, rekao je on.

Na pitanje kako će to uraditi, Rute je rekao da o tome treba da odlučuju države, da je to u nacionalnoj nadležnosti, da Holandija sprovodi mere, da Francuska, na primer, godinama daje supstitucije, a da druge zemlje imaju svoje sisteme.

“To je individualna stvar država, ali ja govorim o kolektivnoj meri koja bi se ticala cena gasa”, istakao je on.

Kada je reč o razgovorima u Pragu, on je kazao da je ispoljena želja da se to dogodi i da će se o tome razgovarati među 27 država članica.

“Trebalo bi da dođe do realizacije ne sutra, ali u bliskoj budućnosti, već smo uradili puno, razgovarali smo o pitanjima o ograničavanju cene, o modelu koji bi se sprovodio, kako bismo radili na zajedničkoj nabavci, o svim tim pitanjima ćemo razgovarati i potom generalni osećaj je da treba da ponovo dosegnemo do svih 27 država i uradimo nešto kao 44”, istakao je Rute.

EPZ ne odlaže put zemalja Balkana u EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je večeras da ne veruje da će novi format Evropske političke zajednice odložiti približavanje Zapadnog Balkana EU, već suprotno.

On je novinarima u Pragu rekao da su takvi formati potrebni da bi se ojačala veza sa sistemom vrednosti i ekonomijom, ali je upozorio na prevelika očekivanja.

“Kao i u slučaju Srbije i Kosova, ne može se forsirati napredak, to se može učiniti samo pregovorima”, naveo je Nehamer.

Istakao je da je Srbija “trenutno i u procepu” između Rusije i Zapada, koji zahteva primenu sankcija prema Moskvi.

Evropska politička zajednica, smatra, može pomoći i u ovom pogledu.