in

Зеленски: Амнести ћути о нуклеарном терору руске војске

“Нажалост, имамо значајно погоршање ситуације око запорошке нуклеарне електране. Руски терористи су постали први у свету који су искористили највећу европску нуклеарну електрану за терор. Скрећемо пажњу свету на то и инсистираћемо на новим санкцијама Русији због стварања глобалне претње”, навео је синоћ Зеленски, пренела је украјинска “Правда”.

Он је додао да, упркос чињеници да је руско гранатирање нуклеарне електране “један од најопаснијих злочина против Украјинаца и свих Европљана, из неког разлога нема извештаја, нема чак ни поруке Амнести интернешнела о томе”.

“Ово је веома елоквентно ћутање које још једном указује на манипулативну селективност ове организације”, додао је Зеленски.

Амнести интернешенел је у четвртак саопштио да украјинска војска “угрожава цивилно становништво стварањем база и постављањем оружја у школе и болнице”.

Оксана Покалчук, шефица канцеларије Амнести интернешнел у Украјини, поднела је у суботу оставку на ову функцију након подношења извештаја те организације, у којем је украјинска војска оптужена за кршење међународног хуманитарног права.