in

Зеленски испеглао неспоразум са Берлином: Позвао Штајнмајера у Кијев

„Оба председника су разговоре описали као ‘веома важне и веома добре'“, наводи се у саопштењу објављеном данас на сајту кабинета немачког председника, наводи америчка телевизија.

У саопштењу је још наглашено да су „неразумевања из прошлости рашчишћена“, као и да су се „оба председника сложила да остану у блиском контакту“.

После разговора са немачким председником, Зеленски је данас на свом званичном Твитер налогу навео да је „имао добар, конструктиван, важан разговор“ са Штајнмајером.

Он се немачком председнику још захвалио „на снажној подршци Украјини“, додајући да очекује да ће она бити „интензивирана“.

Украјински председник је саопштио и да је „немачко руководство важно за супротстављање руској агресији“ и да је обавестио Штајнмајера о актуелној „ситуацији на фронту“ и „критичној ситуацији у Маријупољу“.

Како наводи немачка агенција ДПА, Зеленски је током телефонског разговора са Штајнмајером позвао немачко руководство у Кијев, преноси ТАС С.

У саопштењу нема конкретних датума за ову посету, али немачки Билд спекулише да ће посета можда бити реализована 8. или 9. маја, наводи руска агенција.

Штајнмајер је понудио да посети Кијев у априлу, са лидерима Пољске, Литваније, Летоније и Естоније како би послали снажан сигнал заједничке европске солидарности са Украјином, али Кијев није желео његов долазак, рекао је немачки председник новинарима 12. априла током посете Варшави.

Ова одлука уследила је у тренутку сталних украјинских критика због Штајнмајерових блиских односа са Русијом током његове претходне функције министра спољних послова, као и због замерања Немачкој од стране Кијева да оклева у пружању потребне војне подршке Украјини,наводи ЦНН.