in

Зеленски: Кијев не пристаје на замрзнути конфликт с Русијом

Он је у видео обраћању на седници Савета извршних директора листа Вол стрит џорнал рекао да се Украјина није повукла из Минског процеса за разлику од Русије која је то учинила након што је Владимир Путин најавио инвазију у пуном обиму.

„Нећемо ићи у замрзнути конфликт. Постао сам председник када су постојали споразуми „Минск-1″ и „Минск-2″. Било је релевантних докумената који су прекршени, што значи да ти документи нису били озбиљни. Ипак, на папиру је било договора. Био је то замрзнути конфликт. Ја сам против. Такав документ сигурно нећемо имати“, нагласио је Зеленски.

Додао је да не верује у споразуме са Руском Федерацијом све док их Владимир Путин званично не потврди, преноси Укринформ.

„Наше групе комуницирају на нивоу преговарача. Могу искрено да кажем да не верујем баш у такве споразуме“, казао је Зеленски и додао да док председник Руске Федерације не стави свој потпис или бар нешто званично не каже не види никакву тежину у таквим споразумима.

Зеленски је 16. априла рекао да би коначни документ о окончању рата који је Русија покренула против Украјине могао да се састоји из два дела, из споразума о безбедносним гаранцијама за Украјину и одвојеног билатералног споразума између Украјине и Руске Федерације.

Последњи разговори уживо између украјинске и руске делегације били су 29. марта у Истанбулу.