in

Zelenski: Kijev nije naredio napad na Krimski most; Rusija napada namerno ukrajinske elektrane

“Definitivno nismo naručili tako nešto, koliko ja znam”, rekao je Zelenski u intervjuu za kanadsku TV mrežu CTV, a prenela agencija TAS S.

Ujutru 8. oktobra na Krimskom mostu odjeknula je eksplozija – dignut je kamion u vazduh, nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom iz voza koji je išao duž železničkog dela mosta.

Kao rezultat toga, dva kolovozna dela Krimskog mosta su se delimično urušila, ali lučni nosači nisu oštećeni.

Četiri osobe su poginule, a predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most.

Direktor ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin incident na Krimskom mostu je nazvao terorističkim napadom, ističući da iza toga stoje ukrajinske obaveštajne agencije.

Rusija napada namerno ukrajinske elektrane

Predsednik Ukrajine izjavio je da Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi da natera ljude da napuste svoje domove i presele se na zapad ka zemljama Evropske unije.

“Rusija provocira novi talas migracija Ukrajinaca u zemlje Evropske unije”, rekao je Zelenski u video-obraćanju na samitu EU, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je rekao da “ruski teror” nad njihovim energetskim objektima ima za cilj da napravi što više problema sa strujom i toplotom ove jeseni i zime, a kako bi, više Ukrajinaca odlazilo u evropske zemlje.

“Kao odgovor, savezničke nacije treba da obezbede više protivvazdušnih sistema i uvedu dodatne sankcije Iranu, koji proizvodi neke od dronova koje Moskva koristi”, dodao je Zelenski.

On je ranije ove nedelje izjavio da je Rusija već uništila oko trećine elektrana u zemlji, što je izazvalo nestanke struje i vode.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /