in

Зеленски прети прекидом преговора, жели састанак са Путином и да САД буду гарант безбедности Украјине

Он је то изјавио на конференцији за новинаре одржаној у Кијеву у подземној станици метроа, пренео је CNN.

Зеленски је изјавио да је од суштинског значаја да се састане са руским председником Владимиром Путином ради заустављања рата дипломатским путем и истакао да се „не плаши“ тог сусрета, ако би то, каже, значило постизање мировног споразума.

„Инсистирао сам од самог почетка да водим преговоре са лидером Руске Федерације, јер сматрам да састанци преко посредника неће дати жељени ефекат.Овај рат може зауставити само онај ко га је започео“, навео је Зеленски, пренео је BBC.

Зеленски је саопштио и да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране САД Лојд Остин посетити Кијев у недељу.

Ова посета, биће прво званично путовање званичника америчке владе у Украјину откако је Русија започела инвазију у фебруару, наводи BBC.

На питање о војној помоћи Велике Британије, Зеленски је рекао да је „задовољан“ оним што је Украјина добила и додао да је посебно захвалан и на помоћи САД.

„Желимо више него што нам је дато, али смо задовољни“, нагласио је Зеленски.

Украјински председник тврди да је у данашњим руским ракетним нападима на Одесу убијено осам људи, укључујући тромесечно дете, преноси BBC.

Украјина жели да САД буду гарант њене безбедности

Украјина жели да САД буду један од безбедносних гаранта који би је штитили од будућих претњи, изјавио је Зеленски.

Украјински председник од САД, каже, очекује да разговарају са Немачком о обезбеђивању оружја Украјини.

Посета Блинкена и Остина Кијеву у недељу, биће прво званично путовање званичника америчке владе у Украјину откако је Русија започела инвазију у фебруару.

Најзад нам шаљу оружје које тражимо

Украјински председник Володимир Зекенски изјавио је да су савезници најзад почели да Кијеву испоручују оружје које је тражио, додајући да ће то помоћи да се, како је навео, „спасу животи хиљада људи“.

Зеленски је синоћ рекао и да коментари руске војске у вези са потребом да се на украјинском фронту створи веза са Молдавијом, указују на то да Москва жели да изврши инвазију и на друге земље, јавља Ројтерс.

„То није крај руских планова“

Након што је један руски генерал изјавио да Русија жели потпуну контролу над јужном Украјином, украјински председник Володимир Зеленски упозорио је данас да је руска инвазија на његову земљу само почетак и да Москва има планове да заузме и друге земље.

„Сви народи који као и ми верују у победу живота над смрћу, морају да се боре са нама. Морају да нам помогну, јер смо ми први на реду, али питање је ко ће бити следећи“, запитао се Зеленски у видео обраћању, преноси Ројтерс.

Руске државне новинске агенције цитирале су речи Рустама Минекајева, заменика команданта руског централног војног округа, који је рекао да би потпуна контрола над јужном Украјином омогућила приступ Придњестровљу, отцепљеном делу на западу Молдавије.

То би одсекло целу украјинску обалу и значило да се руске снаге позиционирају стотинама километара западно од садашњих линија, поред главних украјинских приморских градова Николајева и Одесе.