in

Зеленски: Рат у Украјини се не одлучује само на бојишту

Истакао је да су Украјина, Европа и цео свет „на путу ка победи“ на скупу на који су стигли и председник Европског савета Шарл Мишел и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, и поновио да Украјина мора „по брзом поступку“ добити статус кандидата за чланство у Европској унији.

Украјински премијер Денис Шмихал, присутан у Варави, рекао је да Украјини за победу требају четири ствари – оружје, санкције, средства и европска перспектива.

Пољски премијер Матеуш Моравијиецки назвао је руски напад на Украјину „геноцидним ратом“ и нагласио да ће се направити „све да се заустави Русија и осигура украјинска победа“, преноси Хина.

Он је рекао да Украјини треба 12.000 тона хуманитарне помоћи дневно, а тренутно их добива само 3.000, због чега су нужне такве донаторске конференције.

„Знамо јако добро да не браните само своју домовину, независност и слободу, него и нашу. Наставићемо вас подржавати у сваком могућем погледу и добит цете овај рат“, поручио је Моравијецки.

Прошлог месеца је Међународном донаторском конференцијом у Варшави окончана глобална кампања „Устани за Украјину“, у којој је прикупљена 9,1 милијарда евра за помоћ украјинском народу, док је Европска банка за обнову и развој најавила да ће издвојити додатних милијарду евра за расељене.