in

Зеленски са Блинкеном и Остином о војној помоћи и санкцијама; Кулеба критикује светске лидере

Зеленски је истакао важност посете високих америчких званичника у, како је наведено у саопштењу из његовог кабинета, „кључном и важном тренутку за украјинску државу“, преноси Интерфакс Украјина.

Истакао је да Кијев цени помоћ Сједињених Америчких Држава Украјини без преседана и захвалио се председнику Џозефу Бајдену на томе што предводи подршку Украјини. Зеленски је навео да војна помоћ коју су САД одобриле у износу од 3,4 милијарде долара представља највећи допринос јачању одбрамбених способности Украјине.

Посебна пажња је посвећена политици санкција, које, према мишљењу Зеленског, треба да буду појачане и да постану значајан елемент утицаја на Русију. „Разумемо који су следећи кораци на том путу. И рачунамо на подршку партнера“, нагласио је Зеленски.

Он је америчкој страни предао акциони план за јачање санкција против Руске Федерације, који је израдила међународна експертска група.

Украјински председник је истакао да Украјина види САД као лидера међу будућим земљама-гарантима безбедности Украјине.

Кулеба критикује светске лидере: Доста је изговора и полумера

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба критиковао је светске лидере због њихових „изговора и полумера“ и позвао Европску унију да уведе ембарго на руску нафту.

„Ако су светски лидери и компаније озбиљни у погледу окончања руских ратних злочина, прво морају Путину да одузму приходе од нафте. Доста је било изговора и полумера док се Украјинци бомбардују, убијају, муче и силују,“ објавио је Кулеба на Твитеру.

Како је рекао шеф украјинске дипломатије, руска нафта је пуна украјинске крви.

„Престаните да је купујете!“ написао је Кулеба.

Навео је да је потребно да ЕУ уведе „прави ембарго“ на руску нафту, оценивши да Русија „очајнички покушава да заобиђе већ наметнута ограничења“.