in

Беливукова група сутра поново пред Специјалним судом

Припремно рочиште је 8. марта било одложено јер је Беливуков адвокат Дејан Лазаревић тражио изузеће тужилаца и судија.

У међувремену Лазаревић је 14. априла ухапшен као члан криминалне групе Дарка Шарића и он се од тада налази у притвору.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови бранооци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилц и судско веће.

Није познато ко ће заузети Лазаревећево место као бранилац Беливука и још неких чланова његове групе.

На овом рочиштву које је заказано и у среду и четвртак, оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште суд ће заказати главни претрес и суђење ће бити јавно, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

На сутрашње рочиште Беливук, Микљовић и остали оптужени биће приведени из притвора Окружног затвора у Београду под јаким мерама обезбеђења.

Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус сведока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.

Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус сведока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора биће им изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Танјугу.

Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава – Горана Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дела прети доживотни затвор, а овако ће добити 15 и 14 година.

Оптужница против Беливукове групе поврђена је 9. новембра прошле године, али суђење није било заказано све до недавно, јер је убрзо председница судског већа Зорана Трајковић којој је додељен предмет отишла на боловање.

Предмет је недавно додељен новом судском већу на челу са судијом Винком Бераха Никичевић.

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За та убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Докази против ове групе заплењени су махом са Скај апликације за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени нашим правосудним органима.

Осим Беливука и Миљковића оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојшу Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејана Тешића, Николу Спасојевића, Немању Ђурића, Немању Лакичевића, Марка Андрића, Владу Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађану Секулић, Бориса Карапанџића, Николу Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексу Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексу Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексу Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривлљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005 године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају статус сарадника окривљених испричали су на који је начин група препродавала дрогу.

Слађана Секулић и Никола Стефановић су у кућном притвору и они ће сутра једини доћи без пратње судске страже.

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године деловала под окриљем Партизанове навијачке групе “Принципи”.

Припадници групе су, како се сумња, деловали по упутствима вођа групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, који су им давали налоге где, када и на који начин неко треба да се отме и лиши живота, као и где ће се дрога стављати у промет…

Налоге су преносили махом путем апликације Скај.

Тужилаштво за организовани криминал почетком априла подигло је нову оптужницу, другу по реду, против Беливука, Миљковића и још десет припадника њихове групе.

Овом оптужницом они се терете за убиство Николе Митића у августу 2020. године и Горана Михајловића у априлу 2019. године.

Такође, овом оптужницом обухваћени су и Сенад Решовић, који је ухапшен средином октобра и Дејан Михајловић, који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, а које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потиче од криминалних активности ове групе.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.