in

Doživotni zatvor za obljubu dečaka na Šodrošu

Osuđeni starac, koji je sve vreme skrušeno bez ikakvih pokreta sedeo u invalidskim kolicima, s pomagalom za sluh u uvetu, držao je potpuno pognutu glavu od ulaska do izlaska iz sudnice, toliko da se nije moglo oceniti da li ima neke reakcije na licu. Nakon objavljivanja odluke sudskog veća njega su odveli zatvorski čuvari u pritvor, koji mu je poslednji put produžen 6. novembra, u kojem će ostati do upućivanja u zavod za izdržavanje kazne.

Predsednik veća sudija Vidoje Mitrić rekao je pri obrazlaganju presude da smatra da je tužilaštvo na jasan i precizan način dokazalo neoborivim dokazima navode iz optužnice. Ocenjeno je da je on kriv jer je bio svestan zabranjenosti dela i da je hteo njegovo izvršenje, kako bi zadoboljio svoj polni nagon on je uhvatio dete za ruku i rekao mu da pođe za njim, preteći mu pri tom ako ne uradi sve što mu se kaže da će ga baciti u Dunav. 

“Meni se u poslednjih godinu dana smučio moj posao zbog velikog broja silovanja dece. Ja ću u buduće za ova dela uvek izricati najstrože kazne, koje bi trebalo da utiču preventivno, kako bi svako ko pomisli da učini tako nešto znao šta ga čeka”, naveo je sudija Mitrić.

Podsetimo, suđenje u ovom predmetu počelo je 2. februara prošle godine i tokom suđenja saslušani su optuženi, svedoci, sudski veštaci, a oštećeni dečak je svedočio putem video konferencije iz skrin sobe. S obzirom na to da ima status posebno osetljivog svedoka, osmogodišnjak je saslušan u posebnoj prostoriji Višeg suda u Novom Sadu bez prisustva okrivljenog i drugih učesnika postupka, a šta je rekao ostalo je nepoznato jer je suđenje bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite maloletne žrtve.

Takođe, iz istog razloga ne zna se ni šta su na saslušanju rekli svedoci. Prema nezvaničnim saznanjima, optuženi je na početku suđenja izneo svoju odbranu.

Podsetimo, optuženi je uhapšen 7. maja 2020. godine, zbog sumnje da je u popodnevnim časovima oko 14.30h odveo tada osmogodišnjeg dečaka u obližnju šumu u blizini plaže Šodroš i obljubio ga.

Jedna kamera je zabeležila okrivljenog koji je tada izgledao potpuno drugačije u odnosu na današnji dan. Nosio je brendirane naočare za sunce i oblikovanu bradicu i bio savremeno obučen i prilično pokretan.

Shvativši da je zatečen u vršenju bludnih radnji, navukao je donji deo odeće i pobegao prema Limanu, a žene koje su ga prijavile sačekale su policiju i objasnile u kom pravcu je otišao.

Na osnovu opisa, ubrzo je pronađen i uhapšen, a prilikom hapšenja se nije opirao, niti je pitao za razlog. Mališan je pronađen sakriven u žbunju nedaleko od mesta gde se dogodio nemili događaj.

Miloje Janković je na saslušanju ćutao i nije odgovarao na pitanja, a u jednom trenutku je rekao da bi bolje bilo da je mrtav, nakon čega je izveden iz suda.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /