in

Хркаловић тврди да не познаје Вељка Беливука

Она је поред осталог оптужена да је 2018. године наложила тадашњем начелнику Одељења за истражне методе, другооптуженом Дејану Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада Беливуковог мобилног телефона, у то време окривљеног за убиство Милошевића.

Излажући своју одбрану Хркаловић је навела да је тадашњег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића обавестила да се помиње у преписци, након чега је он наложио да му то пошаље, што је она и учинила.

Хркаловић је рекла да је након тога Стефановић њој наредио да позове Миленковића и да му каже да сачека са слањем поменутог извештаја тужилаштву, након чега су уследили позиви тадашњег Вишег јавног тужиоца Наташе Кривокапић која је инсистирала да јој се докази доставе.

Она је навела да је сваки пут обавестила Стефановића о позивима и притиску тужитељке, након чега је он поручио да уколико (Кривокапић) има неки проблем позове њега лично.

Након осам месеци, како је навела, била је нова ургенција, након чега је Стефановић рекао да се извештај о поменутој преписци пошаље тужилаштву.

Хркаловић је негирала да је имала било какве везе са убиством Милошевића, познатом као „убиство на шинама“, што је више пута данас поновила у судници.

Такође, одговарајући на питање суда, она је негирала да познаје Беливука.

Њен бранилац Владимир Ђукановић на почетку данашњег суђења предложио је саслушање Стефановића као сведока, јер се, како каже, он више пута помиње у оптужном предлогу него његова брањеница.

Ђукановић је тражио сведочење бившег министра унутрашњих послова на околности да ли је он наредио да се један од извештаја полиције у вези са убиством Властимира Милошевића не пошаље Вишем тужилаштву благовремено, а уколико суд усвоји тај предлог, према речима Ђукановића, доћи ће и до суочавања са Хркаловићком.

Такође, њен је бранилац предложио за сведоке и бившу Вишу јавну тужитељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Он је оценио да се оптужни предлог тужилаштва заснива на исказу другооптуженог у овом случају бившег начелника Одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића.

И браниоци друге двојице оптужених негирали су да су њихови клијенти починили кривична дела која им се стављају на терет и предложили своје доказе и сведоке.

Трећеоптужени је бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

Хркаловић је на почетку суђења кратко негирала оптужбе које јој се стављају на терет,а исто су учинила и друга двојица оптужених, који се бране са слободе.

Хркаловић је данас дошла из кућног притвора, који јој је 31. марта одређен уз електронски надзор, а као замена за притвор у којем је била од краја децембра.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловић се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године.

Хркаловић се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе „Принципи“, међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа кривичних дела које је тамо починио.

Оптужним предлогом Хркаловић се терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. против Елеза, тражила да се Елез стави на мере тајног надзора.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему примене друге мере попут тајног праћења.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Суд одбио да укине кућни притвор Хркаловићки

Судско веће Специјалног суда одбило је на крају данашсњег суђења да укине кућни притвор бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, је ри даље стоје разллизу због којих јој је ова мера одређена.

Предлог за укидање притвора ставио је њен адвокат Владимир Ђукановић, односно да га замени блажом мером забране напуштања државе.

Поступајући тужилац се овим захтеву противио, а суд је предлог одбио уз образложење да и даље стоје сви разлози због којих јој је 31. марта одређен кућни притвор.

Претходно је Хркаловић била у притвору од 24. децембра 2021.

Њој ће се суђење за трговину утицајем наставити 18. маја када би требало да оптужени Милорад Шусњић и Дејан Миленковић да износе одбрану.

Ђукановиц: Стефановић се више пута помиње у оптужном предлогу

Бранилац бивше државне секретарке МУП-а Србије Дијане Хркаловић адвокат Владимир Ђукановић изјавио је после данашњег суђења да се бивши министар унутрашњих послова Небојша Стефановић више пута помиње у исказима сведока и у оптужном предлогу тужилаштва против његове брањенице, те да је зато предложио суду да га позове као сведока на суђењу.

Он сматра да министар Стефановић треба да дође у суд и да суду да нека објашњења.

„Морам да изразим заиста чуђење да сам тужилац није позвао Стефановића као сведока. Значи он није дао ниједну изјаву, а толико пута се помиње и та прва тачка оптужног предлога не може да се разјасни без његове изјаве и изјаве господина (бившег директора полиције) Владимира Ребића и (Вишег јавног тужиоца у Београду) Наташе Кривокапић“, рекао је Ђукановић.

Он такође сматра да нема логике да се поред троје оптужених сам министар Стефановић није нашао на оптуженичкој клупи.

„Цео оптужни предлог је написан на основу тога што је наводно Дијана Хркаловић негде нешто усмено наредила, нити је ко сведочио да је она нешто наредила, нити је неко видео и чуо“, рекао је Ђукановић.

Он сматра да је неко своја недела хтео да „свали“ на њу, али није желео да прецизира на кога мисли.

Одговарајући на питања новинара рекао је да није разочаран што је суд одбио захтев за укидање кућног притвора Дијани Хркаловић, али је истакао да је противник дуготрајних притвора.