in

Хусеин Мујановић поново осуђен на 10 година затвора

Ово је друга првостепена пресуда, пошто је прву, којом је Мујановић био осуђен на исту казну затвора Апелациони суд укинуо и вратио поново на суђење.

Мујановићу је продужен притвор који му је одређен након хапшења 30. јула 2018, а који по овој одлуци суда може трајати до упућивања на извршење казне, најдуже док не истекне време трајања казне изречене у првостепеној пресуди, навео је Виши суд у саопштењу.

Такође, на нову пресуду могу се жалити и тужилаштво и одбрана, а правоснажну пресуду ће донети Апелациони суд.

Мујановић је осуђен због кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва и то због противзаконитог затварања, нечовечног поступања, издавања наредби и учествовања у наношењу телесних повреда од јула 1992. до октобра 1992. године.

Оштећени су за остваривање имовинскоправног захтева упућени на парницу, саопштено је из Вишег суда, који додаје да је Мујановић такође обавезан да плати трошкове кривичног поступка.

Он је осуђен као некадашњи припадник оружаних снага БИХ и то као управник војног притвора – Илиџа у Храсници, који је са својим подређенима малтретирао неосновано притворене српске цивиле, због чега је њих седам, како се верује, преминуло.

Мујановић је 30. јула 2018. ухапшен по потерници Србије на граничном прелазу Увац између БИХ и Србије.