in

Изрицање пресуде против Гуцатија и Харадинаја 18. маја

Изрицање пресуде ће, како је најављено, бити јавно.

Према оптужници, у периоду најмање од 7. до 25. септембра 2020, на три конференције за штампу, током других јавно емитованих догађаја, као и даљим дистрибуирањем, Хисани Гуцати и Насим Харадинај неовлашћено су открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, укључујући податке који указују на идентитет извесних (потенцијалних) сведока.

Поред тога, како се наводи у саопштењу, оптужени су износили оптужбе и увредљиве коментаре на рачун сведока и у више наврата изјавили да намеравају да подрију Специјализована већа.

Оптужени се по две тачке терете за ометање службеног лица у вршењу службене дужности, као кривично дело против јавног реда (тачка 1 и 2) и по четири тачке за кривична дела против правосуђа и јавне управе.

Те тачке односе се на застрашивање у току кривичног поступка (тачка 3), одмазду (тачка 4) и повреду јавности поступка (тачка 5 и 6).

Гуцати и Харадинај ухапшени су у Приштини 25. септембра 2020., а у притворски објекат Специјализованих већа пребачени су 25. и 26. септембра.

Први пут су приступили суду, у својству осумњичених, 29. септембра (Харадинај) и 1. октобра (Гуцати), пред судијом Николом Гијуом.

Судија Гију, као судија за претходни поступак, потврдио је 11. децембра 2020. оптужницу против оптужених. Исправљена оптужница поднета је 5. јула 2021., а мање редигована оптужница 4. октобра 2021..

Први пут су 18. децембра 2020., ступили пред судију за претходни поступак у својству оптужених. Гуцати се изјаснио да није крив ни по једној оптужби, док се Харадинај није изјаснио о кривици ни том приликом, ни приликом каснијег приступања суду одржаног 8. јануара 2021..

Сходно томе, судија за претходни поступак је, у складу с правилом 92(2)(ф) Правилника о поступку и доказима Специјализованих већа, у његово име евидентирао да није крив.

Судија је за претходни поступак 16. јула 2021. проследио спис предмета претресном панелу ИИ.

Суђење је почело 7. октобра 2021., а Специјализовано тужилаштво закључило је извођење доказа 10. новембра.

Доказни поступак у овом предмету завршен је 3. фебруара.

Током суђења, које је трајало 31 дан, Специјализовано тужилаштво је позвало четири сведока, док су тимови одбране позвали десет сведока и предочили 18 писмених изјава сведока.

Завршна излагања одржана су од 14.до 17.маја.