in

Малолетни Србин нападнут на Васкрс у селу Бабин Мост; Скинута застава са грбом СПЦ са цркве у Витини

Њега је синоћ испред кафића напала и вређала група од десетак старијих младића албанске националности.

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, случај је пријављен полицији, а родитељи дечака до касно у ноћ су давали исказ у полицијској станици у Обилићу.

Председник Привременог органа општине Обилић Горан Данчетовић упознат је са случајем и на располагању је породици дечака за сву неопходну помоћ и подршку.

Из Канцеларије за КиМ упозоравају да овај напад, до кога долази баш на највећи православни празник Васкрс, показује да Срби на Косову и Метохији не могу без бојазни да обележе ни највеће празнике, већ треба да страхују за децу и њихову безбедност.

Овакви инциденти, са, како се наводи, очигледном етничком мотивацијом, последица су антисрпске реторике Приштине и Аљбина Куртина, који генерише отворену мржњу према свему српском.

И о овом инциденту Канцеларија за КиМ ће обавестити међународне представнике који имају мандат да Србима на КиМ гарантују безбедност.

Скинута застава са грбом СПЦ са цркве у Витини

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је са цркве Свете Петке у општини Витина у недељу ујутру на Васкрс скинута застава са грбом Српске православне цркве и најоштрије је осудила тај чин и захтевала да починиоци буду санкционисани.

Како се наводи у саопштењу, заставу је на звонару цркве поставио свештеник у суботу поподне, али је она нестала сутрадан, што је примећено након васкршње литургије и случај је пријављен полицији.

Канцеларија подсећа да се сличан инцидент догодио и на Божић, али је свештеник тада приметио починиоце и спречио их у делу.

У саопштењу се наводи да је у мају прошле године ова црква била каменована.

Канцеларија наглашава да је „очигледна намера да се овим чином оскрнави храм СПЦ и то баш на највећи православни празник“.

„Верска толеранција основ је сваког мирног суживота, али повећан број напада на објекте СПЦ показатељ је очигледне нетрпељивости према свему српском на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу.

Канцеларија упозорава да се од почетка године значајно повећао број напада на објекте СПЦ што додатно говори о њиховој угрожености.