in

Najstariji vinski viteški red Srbije obeležio 20. godišnjicu osnivanja

Najstariji vinski viteški red Srbije obeležio 20. godišnjicu osnivanja

Palić –

Najstariji red vinskih vitezova u Srbiji Arena Zabatkiensis, osnovan u Hajdukovu 2001. godine, na Dan Svetog Vinka ili Vincenta, prema katoličkoj tradiciji zaštitnika vinara i vinogradara svečanim saborom obeležio ovaj jubilej.

Sabor je održan sinoć u amfiteatru obnovljenog Studentskog odmarališta na Paliću uz pokroviteljstvo gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, koji je – nakon minuta ćutanja žrtvama prošlonedeljne tragedije –  svečano otvorio akademski deo programa.

 Ovo je bila i prilika za promociju monografije “Svet vitezova vina” koju je pripremio Dragutin Miljković, osnivač reda.

dragutin, miljković

“Ako je ta knjiga, koju smo pripremili siže našeg delovanja u vinskoj misiji onda mogu da kažem da smo imali bogat i sadržajan rod. Subotica ima dugu i bogatu vinsku tradiciju i sve što sada imamo i činimo možemo da zahvalimo tim vrednostima, jer su se na toj tradiciji ovde sastavljali kalendari i pripremali scenariji za raznorazne svetkovine. Vinarstvo i vinogradarstvo je na peščari pomalo zagušeno šezdesetih godina prošlog veka ekspanzijom uzgoja jabuka, ali danas dobija novi uzlet. Verujemo, da će se učešćem nekog novog sveta, novih, mladih ljudi, nove snage, nove energije i entuzijazma misija nastaviti i ovde u subotici, ali i u svim gradovima Srbije gde se danas viju odore i zastave vitezova vina.”

Zvaničan program sabora završen je svečanom dodelom priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama a druženje vitezova uz bogatu trpezu ijoš bolju kapljicu, nastavilo se duboko u noć.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /