in

Нова оптужница против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија

Тужилац Џек Смит је у нову оптужницу, која је Специјалном суду предата у петак, уврстио и неколико злочина у Сувој Реци и Гњилану, за које се терете бивши политички и војни лидери ОВК, а нова оптужница је мање поверљива и има мање уређених делова, преноси Газета, позивајући се на писање приштинског портала Папараци.

Као и у претходно подигнутој оптужници, и у новој, измењеној оптужници, Тужилаштво терети Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за убиство, мучење, нехумано поступање и противзаконита хапшења.

„Припадници ОВК лишили су слободе најмање 12 особа без одговарајућег поступка, држећи их заточене на локацијама као што су Будаково и Семетиште, у различито време између 4. јула 1998. и 29. априла 1999. Дана 4. јула, једна особа се возила у камионет када су је три мушкарца зауставили, који су носили црне униформе и носиле аутоматске пушке. Трећа особа у униформи је стигла и стала испред ракетног бацача. Ставили су их у гепек возила и одвезли у кућу у Будакову. Ова тројица су смештена у подрум и потом претучена“, пише у новом делу оптужнице, како преноси Косово онлајн.

Измењена верзија оптужнице укључује и убиства која су наводно почињена у Будакову и Семетишту.

Тела заточеника пронађена су око 23. августа 1998. године, са траговима оружја које је припадало тој особи и тиме „доказана њихова намера да их убију, односно да им намерно нанесу повреде“, преноси Газета еxпрес која се позива на сајт Папараци.цом.

У дому ученика у Гњилану у неким случајевима, према оптужници су почињени слични злочини, за које Тужилаштво сматра одговорним Тачија и остале. Бивши лидери ОВК оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности.

Оптужница терети Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за низ злочина који су почињени у неколико заточеничких центара током 1998-1999. Специјализовано тужилаштво их терети да су били или су требали да знају за ове злочине. Они се од новембра 2020. године налазе у притвору Специјалног суда, наводи Косово онлајн.

На сајту Специјализованих већа са седиштем у Хагу је у петак објављено да је измењена оптужница у овом случају, достављена странама као поверљива.