in

Osuđen Ivan Todosijević na godinu dana zatvora

Kazna će se izvršiti nakon pravosnažnosti ove presude, prenosi RTS.

Sudsko veće osnovnog suda u Prištini, posle glasanja, objavilo je presudu po kojoj je optuženi Ivan Todosijević kriv zato što je, dok je bio ministar i lokalni funkcioner, “podstrekivao etničku mržnju i netrpeljivost”.

Ivan Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Vlajić: Žalićemo se, očekujem da će presuda biti ukinuta

Nebojša Vlajić, advokat Ivana Todosijevića, najavio je da će uložiti žalbu Aplecionom sudu u roku od 15 dana od dobijanja presude.

Vlajić je za Kosovo onlajn ocenio da Osnovni sud u Prištini “luta kroz pravo i kroz zakone” i ponavlja istu grešku kao kod prvog suđenja.

“Osnovni sud u Prištini je prvi put izrekao kaznu od dve godine, a sada od godinu dana. Kako je moguće da za isti događaj, gde se nije promenilo ništa za dve godine, izreknu kazne koje se ovoliko razlikuju”, upitao je Vlajić.

On je izrazio uverenje da Apelacioni sud u Prištini ima drugačije mišljenje o ovom slučaju i istakao da je Vrhovni sud ukidajući presudu pokazao da je to tako.

“Očekujem da će se i ovo završiti kao što se prošli put završilo da će ova presuda biti anulirana”, ocenio je Vlajić.

Petković: Priština uvela verbalni delikt za Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je kao sramnu i etnički i politički motivisanu presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića danas doneo takozvani Osnovni sud u Prištini, i poručio da je jasno da su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Ivan Todosijević osuđen je prvostepeno na godinu dana zatvora skandaloznom presudom kojom se Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode koje su civilizacijska tekovina 21. veka”, naveo je Petković u saopštenju.

On je istakao da je na ovaj način Priština uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu i Metohiji, dok svakodnevno iz Prištine stižu poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima i za njih po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje.

“Zato i sada zahtevamo puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice. Upravo je zbog nepoštovanja ovog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje”, ukazao je Petković.

On je ocenio i da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine jer, kako dodaje, nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih.

“Apelujemo na Srbe da ne nasedaju na ovakve smišljene provokacije i da ostanu mirni, a advokat Ivana Todosijevića koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju iskoristiće sva pravna sredstva i mogućnost žalbe u ovom slučaju kako bi ukazao na brojne procesne povrede koje su pratile i ovo ponovljeno suđenje”, rekao je Petković.

On je istakao i da će se za prava i pravdu za Ivana Todosijevića kao i ostale uhapšene Srbe boriti i svim diplomatskim sredstvima kao i do sada, i povodom nje će se obratiti svim međunarodnim misijama.

“O nameri Prištine da po svaku cenu osudi Ivana Todosijevića i tako Srbima na KiM stavi flaster preko usta najbolje svedoči i činjenica da je u prvom procesu koji je protiv njega vođen od strane Osnovnog suda 5. decembra 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, ali je odlukom takozvanog Vrhovnog suda koji je usvojio vanredni pravni lek suđenje vraćeno na ponovno odlučivanje”, naglašava Petković.

On je poručio da nikakva nameštena i politička suđenja neće moći da spreče Srbe da istinu o svojim stradanjima govore pred čitavim svetom, iako je to ono što Priština po svaku cenu želi da spreči.

Saopštenje ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića

Presudom Ivanu Todosijeviću takozvano „kosovsko“ pravosuđe pokušalo je da presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenost da sačuva samopoštovanje i ne pristane na to da je laž istina.

Častan čovek i srpski domaćin Ivan Todosijević osuđen je na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta, odnosno smelosti da u pitanje dovede verziju istorije koju pokušavaju da na silu inaugurišu albanski separatisti pomognuti njihovim inostranim sponzorima.

Čitav srpski narod svestan je da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO na Srbiju, i dok je naše zemlje i srpskog naroda biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži.

Ivan Todosijević je veliki Srbin, a danas je svaki Srbin Ivan Todosijević.

Ova sramota i pravosudna farsa najbolje pokazuje koliko je laži i licemerja u mantrama Prištine o takozvanom „Kosovu“ kao “najmlađoj evropskoj demokratiji”, ali i koliko su teški nesloboda i zulum koje svakodnevno trpi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Srbima na Kosovu i Metohiji, nakon što su im ograničena gotovo sva individualna i kolektivna prava, danas je i zvanično oduzeto i pravo na govor i mišljenje.

Ova presuda je, pri tom, na podmukao način izrečena danas, samo dan posle sednice Saveta bezbednosti UN, jer političke kukavice u Prištini dobro znaju da je ona najčvršći argument protiv svih njihovih prenemaganja o demokratiji i građanskom društvu i neoboriv dokaz strahovlade na samoproglašenom „Kosovu“.

Prevarili su se ako su pomislili da će ova stvar ostati bez odgovora i da će srpski narod preći preko progona jednog čestitog čoveka i iskrenog rodoljuba. Za nas je i ova presuda i njihova lažna verzija istorije ništava, i u skladu sa tim će se Srbija, uveren sam, ponašati i na političkom i na diplomatskom i na pravnom planu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /