in

Осумњичени за утицање на сведоке, на саслушању ћутали

Осумњичени су се на саслушању бранили ћутањем, односно искористили су своје законско право да не износе одбрану, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Њима се на терет ставља кривично дело спречавање и ометање доказивања.

Након саслушања тужилаштво је предложило суду да им одреди притвор, а суд је предлог усвојио и обојици одредио притвор да не би утицали на сведоке, а према Ж.И. и да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело.

Сумња се да су Ж.И. и Ж.Н. пренели Г.Ћ. поруку притвореног С. Д, да ће му он опростити дуг уколико промени свој исказ дат у тужилаштву и уколико не сведочи његова супруга, која је сведок у поступку који се води против Г.Ћ. и С.Д. због сумње да су извршили кривично дело прање новца.

Тужилаштво у саопштењу подсећа да се поред С.Д, који је власник мењачнице из Алибунара “Херц”, истрага за прање новца се води и против полицијског службеника из тог места М.М. који се терети и за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Друга тројица осумњичених у том поступку се бране са слободе и то су поменути Г.Ћ, имаче власник “Ресторана код Ковачевића” из Алибунара, затим директор стоваришта “Унитрговина”доо из Ковачице Ј.Б. и запослени у тој фирми З.Х.

Такође, тужилаштво подсећа да се сумња да је С.Д. у току 2014. године позајмио Г.Ћ. износ од 10.000 евра, уз камату од пет одсто месечно, а како Г.Ћ. није могао да враћа ову несразмерно уговорену камату, до 2018. године дуг је нарастао на 60.000 евра.

Како би му вратио дуг, на предлог С.Д, Г.Ћ. је на име свог ресторана подигао наменски кредит од 59.160 евра “за енергетску ефикасност” код Гаранцијског фонда АП Војводине.

Г. Ћ. се терети да је тако добијен новац у динарској противвредности, по налогу С. Д, пребацио на рачун “Унитрговине”, док је новац књиговодствено прокњижен као аванс.

Сумња се да Ј. Б. из благајне “Унитрговине” подизао новац из дневних пазара и предавао га на руке С. Д. и М. М, да би потом, како би прикрио извршење кривичног дела, наложио З. Х. да сачини лажне фактуре о наводно испорученом грађевинском материјалу.

У стану и другим просторијама које користи М. М. приликом претреса је пронађена муниција различитог калибра, коју је држао без дозволе надлежног органа.

Тужилаштво наводи да наставља истрагу у циљу расветљавања свих околности овог случаја.

(Крај) јлз/тњ