in

Petković: Zahtevamo da međunarodne misije zaštite Srbe

Petković: Zahtevamo da međunarodne misije zaštite Srbe

“Kuća povratnika Ilije Tošića u Osojanu je opljačkana. Juče su oskrnavljena dva groba u Klokotu. Broj napada protiv Srba, posebno južno od Ibra, raste. Zahtevamo od međunarodnih misija angažovanje na zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji”, napisao je Petković na Tviteru.

On je objavio i fotografije opljačkane kuće u Osojanu i oskrnavljenog groba u Klokotu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je ranije danas da je u Osojanu obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića, dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji.

Kancelarija je izrazila posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovništva.

Slučaj iz Osojana prijavljen je nadležnim organima, uz zahtev da se pljačkaši u najskorije vreme privedu pravdi, kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost kako institucija u Prištini tako i međunarodnih misija.

Obijena i opljačkana kuća povratnika u Osojanu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u Osojanu obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića, dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku, zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati.

Opljačkanog Tošića odmah je obišao predsednik Privremenog organa opštine Istok, Kosta Belošević, koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

“Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na KiM”, poručuju iz kancelarije za za Kosovo i Metohiju.

Najveće povratničko selo na KiM – Osojane je često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Kosova i Metohije.

Kancelarija za KiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika.

“Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na KiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod, pa zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na KiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Slučaj iz Osojana prijavljen je nadležnim organima, uz zahtev da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi, kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija.