in

Petronijević: Suđenje pripadnicima OVK fokusiraće se na oponiranje dokaza

Petronijević: Suđenje pripadnicima OVK fokusiraće se na oponiranje dokaza

Petronijević za Tanjug objašnjava da je tužilaštvo juče ponudilo jedan ozbiljan set dokaza, preko 140 svedoka, mnogo materijalnih dokaza, a da sledi jedna vrsta analiza, gde će svaka odbrana ponaosob imati zajednički deo oponiranja samoj optužnici.

“Vrlo često se dešava da planirano vreme koje je za izvođenje određene radnje, kao što je saslušanje nekog svedoka, isplanira se i dozvoli vreme od strane suda odbrani i tužilaštvu. Sada prvo ide kejs tužilaštva, zatim slučaj odbrane, odbrana iza toga nastupa. To je taj anglosaksonski sistem koji su oni procesno uveli bez obzira što je zakonodavstvo kosovsko, i često se to promeni vremenom, otvore se neka pitanja koja se nisu mogla kroz izjavu videti jer se svaki svedok kandiduje sa izjavom koju odbrana ili tužilaštvo predaje sudu. U odnosu na njegovu izjavu se onda može planirati vreme”, navodi advokat.

Tvrdi da često to predviđeno vreme izađe iz okvira, i dodaje da se nikada nije desilo da traje kraće već obično bude duže, što znači da ako je prognozirano da traje dve, tri godine, treba računati na tri godine i više.

Smatra da je tužilaštvo moralo da obezbedi mehanizme za zaštitu svedoka posebno imajući u vidu onu praksu koja je bila, i koja je i dan danas prisutna na Kosovu i u svim suđenjima koja su vezana za ljude sa KiM i događaje devedesetih i dvehiljaditih godina.

Kao primer narušavanja svih pravila procesnih u vezi svedoka naveo je slučaj Ramuša Haradinaja, u kom je jedan deo svedoka ubijen, jedan deo je stradao u nekim sumnjivim i neverovatnim situacijama, a jedan deo je zastrašen ili potplaćen.

“Uglavnom metode se ne biraju, kosovski Albanci imaju taj jedan sistem koji je jedinstven, tu jednu matricu koju je na svu sreću deo Međunarodne zajednice koji čini ovaj sud, prepoznao, i ovo je možda prvi put da se u takvim procesima protiv kosovskih Albanaca za ratne zločine kaže ‘da, svedoci su u opasnosti’ “, zaključio je on.

Tači: Očekujem da budem oslobođen svih optužbi

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je optuženi bivši vođa tzv. OVK Hašim Tači (53) rekao da očekuje da će biti oslobođen svih optužbi tužilaštva. Pored Tačija na optuženičkoj klupi su i Kadri Veselji (54), Redžep Seljimi (50) i Jakup Krasnići (70).

Tači se nakon uvodnih izlaganja trojice svojih branilaca obratio sudu i naveo da oseća tugu zbog svih žrtava rata, ali da smatra da se “ne može jedna nepravda ispraviti drugom”.

Tači je izneo i tvrdnju da nije bilo trgovine organima niti da je postojala “žuta kuća”, kao i da nije istina ono što se pripisuje tzv. OVK.

Prema Tačijevim rečima, “narod Kosova” nije želeo rat već mir, a rat im je bio nametnut.

On je rekao da su znali da bez pomoći međunarodne zajednice, a posebno SAD, neće moći da budu, kako je rekao, slobodni i nezavisni.

Nakon pauze slede uvodna izlaganja odbrane optuženog Seljimija.

Juče su se optuženi kratko izjasnili da nisu krivi, nakon čega je tužilaštvo iznelo svoja uvodna izlaganja, dok bi izvođenje dokaza trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Odbrana: Tači nije imao nikakvu odgovornost u tzv. OVK

Odbrana je negirala sve optužbe koje je iznelo Specijalno tužilaštvo tvrdeći da tužilaštvo za njih nema dovoljno dokaza, a najavila je i da će osporiti pouzdanost svedoka.

Kako je naveo branilac Gregori Kiho, Tači nije negirao da su počinjeni ratni zločini, ali je negirao da je zločine počinilo rukovodstvo tzv. OVK, tvrdeći i da Tači nije imao nikakvu odgovornost u tzv. OVK, već da je najmoćniji bio Adem Demaći.

Advokat je rekao i da tužilaštvo tokom uvodnih izlaganja nije govorilo o ratu i, kako tvrdi, zločinima koje su jugoslovenska policija, vojska i paravojne snage navodno činile nad albanskim stanovništvom na KiM.

Branilac je tokom izlaganja puštao i video snimke, kao i dokumentarac “BBC-a” u kojem jedna Albanka govori o navodnim zločinima nad albanskim stanovništvom.

Kiho je tokom prezentacije izneo podatke o navodnom broju stradalih Albanaca tokom 1998. i 1999. godine, tvrdeći i da je 800.000 Albanaca prognano sa teritorije KiM.

On je izneo i tvrdnju da Tači nije mogao da potpiše sporazum iz Rambujea bez saglasnosti komandanata, zbog čega je morao da se obrati Demaćiju koji je odbio to potpisivanje.

Drugi Tačijev advokat, Luka Mišetić, koji je inače branio hrvatskog generala Antu Gotovinu, naveo je da nisu samo pripadnici nosili uniforme tzv. OVK, već i obični ljudi koji su te uniforme kupili u Albaniji na ulici za 50 dolara.

U sudnici je prikazan video snimak Tačija iz 1999. godine kako poziva Srbe da se vrate na KiM, jer kako je tada tvrdio Tači, “mi nismo vodili rat da bismo etnički očistili tzv. Kosovo već da bismo svi bili slobodni i jednaki”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /