in

Podignuta optužnica protiv Šarića i još 14 pripadnika grupe

Podignuta optužnica protiv Šarića i još 14 pripadnika grupe

Pored Šarića optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić, saopštilo je to tužilaštvo.

Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od početka 2020. godine do 14.aprila ove godine, kada su neki od njih i uhapšeni, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Iz prikupljenih dokaza proizilazi da je vođa ove grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete liši života Nebojšau Joksovića, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića, Bojana Stanojkovića i drugih lica vodi pred Višim sudom u Beogradu, a kada u tome nisu uspeli okrivljeni Šarić je izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika Joksovića.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da postoji opravdana sumnja da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, okrivljeni Mirković, Stojanović i Radovanović, koji su policijski službenici MUP RS, UKP, po nalogu okrivljenog Šarića preduzimali radnje sa ciljem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela.

Tužilaštvo precizira da su oni to radili tako što su prikupljali strogo poverljive i poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove grupe i saopštavali ih organizatoru, Šariću, a koji je pripadnicima grupe naloge o kriminalnom delovanju izdavao iz pritvorske jedinice Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY.

U toku sprovedenog predistražnog i istražnog postupka, Tužilaštvo za organizovani kriminal je intenzivno sarađivalo sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima više evropskih zemalja uz podršku EUROJUST-a i EUROPOL-a, a sve u koordinaciji sa pripadnicima MUP RS i BIA, na koji način su prikupljeni brojni materijalni dokazi vezani za kriminalne aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe.

Istovremeno, Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja istragu protiv okrivljenog Darka Šarića zbog osnovane sumnje da je izvršio i krivično delo teško ubistvo , na štetu Milana Milovca u Ekvadoru.

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Početak ponovljenog suđenja Darku Šariću i njegovim saradnicima zbog pranja novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina, zakazan je za 7. novembar.

Šarić je prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 15 godina kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, i čeka se pravosnažna presuda Apelacionog suda.