in

Raščinjeni sveštenik pravosnažno osuđen na 3 godine zatvora

BEOGRAD –

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio raščinjenog sveštenika iz Kaluđerice Zorana Maksimovića (60) na kaznu zatvora od tri godine jer je zloupotrebom položaja obljubio maloletnicu iz svoje parohije, koja je sa njim i zatrudnela, a potom prekinula trudnoću.

Sud je odbio žalbe tužilaštva i branioca okrivljenog i portvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, navodi se u odluci suda objavljenoj na sajtu.

Prvostepeni sud je mu je odredio i sve posebne mere predviđene tzv. “Marijinim zakonom” – da se nakon izdržane zatvorske kazne obavezno javlja policiji, zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletna lica, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta, obavezno obaveštavanje o promeni prebivališta i obavezno obaveštavanje o putovanju u inostranstvo.

Suđenje pred prvostepenim sudom je bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite interesa maloletne oštećene, ali je presuda javno objavljena u skladu sa zakonom. Maksimović je osuđen za krivično delo obljuba zloupotrebom položaja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /